Włoska kuchnia zawładnęła restauracją Hotelu Gdańsk

2013-01-30, 18:47:43

25 stycznia 2013 roku (piątek) w restauracji Hotelu Gdańsk rozpoczął się cykl kulinarny, prezentowany pod nazwą „Europa w Kuchni”. Znani kucharze europejscy proponować będą w kolejnych spotkaniach specjały kuchni przez siebie reprezentowanych. W pierwszej odsłonie lokalni smakosze mogli skosztować rarytasów kuchni włoskiej, a dokładniej toskańskiej – czytamy w portalu Wybrzeże24.pl

Mieszkańcy Trójmiasta i wszyscy goście przebywający akurat na Wybrzeżu będą mogli w cyklicznie organizowanych spotkaniach „Europa w Kuchni”, rozkoszować się możliwością zapoznawania się z różnorodnymi kuchniami europejskimi, których specjały przygotowywane będą przez znanych europejskich kucharzy.

Na pierwszy ogień poszedł jeden z najlepszych włoskich kucharzy, Leonardo Grazzi, który wspólnie z kucharzami restauracji Hotelu Gdańsk, przygotował swoje ulubione potrawy kuchni toskańskiej. Toskania to historyczna kraina obejmująca zachodnie zbocza Apeninów, położona w środkowych Włoszech, o charakterze przemysłowo-rolniczym, znana z produkcji wina i oleju z oliwek.

Mistrzowie kuchni przygotowali m.in.: zupę fasolową z ziarnem orkiszowym „farro”, kąski dzika na sosie winno-ziołowym z polentą, schab wieprzowy nadziewany ziołami i boczkiem, pieczone ziemniaki z ziołami, fasolkę szparagową z szałwią, ciastko szpinakowe z sosem wątróbkowym, bakłażana z parmezanem czy chrupiącą polentę z sosem borowikowym. Największą popularnością cieszyły się jednak smażone w tłuszczu liście szałwi przekładane pastą z anchois, zresztą innych przysmaków przyrządzonych przez włoskiego kucharza było jeszcze sporo. ##

Do wszystkich dań podawano toskańskie wino, białe lub czerwone, w zależności od potrawy. Nie zabrakło również deserów, jak np. torcik z ricotty z czekoladą. Toskański wieczór uprzyjemniała muzyka na żywo z Włoch i projekcja zdjęć z Toskanii.


Źródło: Wybrzeże24.pl – 26.01.2013



www.hotelinfo24.pl