Bosphorale uhonorowany tytułem Deser Roku 2013 sieci Kempinski

2013-03-03, 10:30:48

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść” - czasami wielu kucharzy w kuchni może wzmocnić kreatywność i skutkować niesamowitą potrawą, taką jak - Bosphorale.

Wybrany z 51 receptur przygotowanych przez 51 szefów kuchni cukierniczych, a następnie oceniany przez 80 szefów działów gastronomicznych w trakcie degustacji anonimowych produktów, konkurs Deser Roku 2013 uosabia motto firmy Kempinski: wszystko polega na jedzeniu i napojach, talencie, innowacji, tradycji tworzenia i wspólnym podejmowaniu wysiłków. Bosphorale, to coś więcej niż tort - reprezentuje dążenie Kempinskiego do perfekcji i objęcia wiodącej roli w zakresie gastronomii.

Aby wybrać Deser Roku 2013 sieci Kempinski, cukiernicy zostali poproszeni do przygotowania oryginalnej receptury w oparciu o nakreślone wytyczne: kluczowym składnikiem musiała być czekolada, deser miał być zaprezentowany zarówno w formie samodzielnego ciastka, ale nie mógł to być suflet, deser à la minute lub lody. Preselekcja pięciu deserów została dokonana przez kucharzy wybranych przez biuro korporacyjne Kempinskiego. Aby zachować obiektywizm, nikt nie wiedział, skąd pochodzą poszczególne produkty.##

Finał odbył się w Kempinski Grand Hotel des Bains St Moritz podczas organizowanego przez sieć Europejskiego Szczytu Smakoszy; 80 szefów kuchni, dyrektorów pionów gastronomicznych i sommelierów oddało swój głos na Bosphorale, po anonimowej degustacji. Deser został stworzony przez Szefa Kuchni i Mistrza Czekoladowego Williama McCarricka z Çırağan Palace Kempinski Istanbul.

Bosphorale jest drugim Deserem Roku, po Lady In Red 2012 i będzie dostępny przez cały rok we wszystkich hotelach grupy Kempinski. Konkurs jest częścią celu firmy Kempinski, aby stać się bardziej znaną z działalności gastronomicznej, wracając do swoich korzeni restauratorskich, z czasów powstania firmy w 1897 roku.


Źródło: Kempinski Hotels



www.hotelinfo24.pl