Konkurs kulinarny LArt de la cuisine Martell rozstrzygnięty

2013-03-05, 00:01:51

Znamy już zwycięzców XI edycji prestiżowego konkursu kulinarnego L'Art de la cuisine Martell, który odbył się w dniach 1–3 marca 2013 roku w Hotelu Zamek Ryn. Zostali nimi kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Paulina Sawicka i Łukasz Kawaller.

L'Art de la cuisine Martell zaliczany jest do jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W konkursie udział biorą dwuosobowe drużyny składające się z młodych adeptów sztuki kulinarnej – najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej, niż 30 lat.

Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dań, które najlepiej komponowały się ze smakiem koniaku (sam trunek nie mógł się jednak pojawić w potrawach). W konkursie zaprezentowało się 16 drużyn z najlepszych restauracji w Polsce. ##

Dania prezentowane były w 4 odsłonach, a na przygotowanie każdego z nich uczestnicy mieli tylko godzinę. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu był kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.

W skład Jury Konkursowego, które oceniało potrawy, weszli najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce: Jarosław Uściński, Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk, Jarosław Walczyk, Grzegorz Labuda, Andrzej Bałdyga oraz Kurt Scheller.

Potrawy oceniało także Jury Koneserów Smaku i Cognacu, w składzie którego znalazły się znane osobowości, gwiazdy ekranu i estrady: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Andrzej Supron. Nagrodę tego jury zdobyli Dominik Ulko i Mateusz Jarosławski, reprezentujący Haston City Hotel z Wrocławia.

Źródło: Feniks Media Group - 4.03.2013


www.hotelinfo24.pl