Hotel Hanza Pałac w Rulewie gościł uczestników Potyczek Kulinarnych

2013-03-07, 17:39:41

Były to pierwsze Rulewskie Potyczki Kulinarne, które odbyły się w czterogwiazdkowym hotelu Hanza Pałac w Rulewie w województwie pomorskim, ulokowanym w klasycystycznym pałacu z XIX wieku. Impreza miała miejsce w połowie lutego – donosi portal Poradnik Restauratora.com.pl

W potyczkach wzięło udział sześć drużyn reprezentujących świat kultury, sportu i polityki. Poszczególne ekipy kierowane były przez najlepszych szefów kuchni z regionu. Motywem przewodnim imprezy była reedycja książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku".

Zadania konkursowe nawiązywały bezpośrednio do tej starej książki kucharskiej, bowiem uczestnicy potyczek musieli przygotować potrawy na podstawie przepisów z początków dwudziestego wieku. Potrawy w swoim składzie zawierały głównie wieprzowinę w postaci kotletów , klopsów czy też wereszczak (nazwa kilku potraw kuchni staropolskiej i litewskiej, jak:  schab duszony w wywarze buraczanym, zupa na kwasie chlebowym ze słoniną, zupa z kiełbasami, półgęskiem i kaszą, biała kiełbasa bądź młoda słonina w sosie cebulowym).

W jury konkursu zasiedli: Jean Bos, prezes Euro-Toques Polska, Robert Pudlewski - Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo, Jan Krzysztof Ardanowski - V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa  i Rozwoju Wsi, Bogusz Leszczyc-Grabianka - Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu „Smaki Polskie - Wieprzowina - Polska Tradycja" i Marek Szczygielski - przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie. ##

Zwycięski zespół pod przewodnictwem Jakuba Miciańca.  przygotował wereszczakę podaną z kaszą gryczaną, konfiturą z buraków oraz grzanką z chleba razowego z puree cebulowym. Nagrodę ufundował Hotel Hanza. Pałac Hanza w Rulewie, to jeden z najpiękniejszych zespołów pałacowo-ogrodowych w Borach Tucholskich. W pałacu powstał czterogwiazdkowy hotel, dysponujący 24 pokojami w standardzie: apartamenty, pokoje lux oraz pokoje classic, salą konferencyjną, restauracją oraz SPA.


Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 27.02.2013



www.hotelinfo24.pl