Kuchnia 4 kultur w Oscar’s Bar w łódzkim andel’s Hotel

2013-03-10, 12:02:09

Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź wprowadził nową kartę dań „Menu 4 kultur”. Karta jest autorskim pomysłem Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni andel’s Hotel Łódź. Powstała z inspiracji tradycjami kulinarnymi 4 narodowości historycznie związanymi z Łodzią. W weekend 15-17 marca hotel oferuje dania w promocyjnej cenie: 4-daniowa uczta za jedyne 69 PLN.

W nowej karcie Oscar’s Bar „Menu 4 kultur” można znaleźć takie przysmaki, jak śledź Maurycego, przysmak Poznańskiego, żur staropolski czy befsztyk tatarski. Dania reprezentują 4 różnorodne, ale doskonale komponujące się ze sobą tradycje kulinarne: polską, niemiecką, rosyjską i żydowską. Związane są również z historycznymi postaciami i przypominają potrawy nieco już zapomniane. Każde danie ma jednak autorską nutę, która wpływa na jego niepowtarzalny smak i aromat. ##

„Łódź zawsze mnie fascynowała swoim bogactwem kulturowym i historycznym. Planując nowe menu zdałem sobie sprawę, że 4 narodowości, które miały wpływ na dzisiejszą specyfikę Łodzi, mają niezwykle różnorodne tradycje kulinarne. Postanowiłem zaczerpnąć z każdej z nich i stworzyć menu na styku czterech kultur” – wyjaśnia Mirosław Jabłoński, szef kuchni andel’s Hotel Łódź i pomysłodawca autorskiego menu.

W weekend 15-17 marca 2013 r. (piątek – niedziela) będzie niepowtarzalna okazja, aby spróbować tych wykwintnych specjałów w specjalnej, wyjątkowej cenie. Za jedyne 69 PLN za osobę można będzie rozsmakować się w samodzielnie wybranych  4 daniach z karty „Menu 4 kultur” Oscar’s Bar andel’s Hotel Łódź. Przystawka, zupa, danie główne i deser zapewnią wiele ciekawych doznań smakowych i nasycą każdego smakosza. Cena nie obejmuje napojów i alkoholi, jak również menu sezonowego. Kuchnia serwuje dania do 24:00, ale biesiadować będzie można dłużej. Oscar’s Bar otwarty jest codziennie do 1 w nocy.    

4 kultury na stałe zagościły w Oscar’s Bar. Zaproponowana karta to dopiero początek inspiracji polsko-niemiecko-rosyjsko-żydowskich. Mirosław Jabłoński zapowiada, że w karcie będą się pojawiały nowe propozycje, które zachwycą kompozycją, fakturą i aromatem.

Źródło: Vienna International - 08.03.2013


www.hotelinfo24.pl