Sześciu nowych producentów z województwa świętokrzyskiego uzyskało certyfikaty regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty takie przyznano także czterem nowym potrawom – donosi Polska Agencja Prasowa
Uroczystość związana z przyjęciem nowych członków sieci odbyła się w hotelu, który sam stał się nowym członkiem tej organizacji – Hotelu Dworu Dwikozy.
"To sieć promująca świętokrzyskie zagłębie tradycji kulinarnej, która działa w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Należą do niej m.in. hotele, mleczarnie, gospodarstwa agroturystyczne i rybackie, piekarnie, sklepy, restauracje i producenci miodów czy wędlin. Wszystkie podmioty łączy świętokrzyska żywność, oparta na naturalnych, lokalnych produktach" - poinformowała PAP rzecznik Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego Iwona Sinkiewicz-Potaczała.
Oprócz Hotelu Dwór Dwikozy do sieci przystąpiły także: kielecka Piekarnia R. Dobrowolski, starachowicka przetwórnia owoców SPO Twój Ogród, Winnica Płochockich z Daromina, pasieka Prawdziwe Miody z Kazimierzy Małej oraz przetwórnia Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia z Jonokowic. ##
Cztery potrawy znalazły się na Liści Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i uzyskały odpowiednie certyfikaty. Są to: tradycyjnie wytwarzane masło chmielnickie, udziec dworski z Kunowa - szynka pieczona wieprzowa, pasztetowa radoszycka oraz burocorz bogoryjski, czyli placek z dodatkiem buraka cukrowego.
Źródło: PAP – 12.03.2013
|