Konkurs kulinarny dla niewidomych w płockim Hermanie

2013-03-24, 15:26:39

Hotel Herman w Płocku był gospodarzem konkursu kulinarnego, w którym rywalizowały drużyny niewidomych. Rywalizacja przebiegała pod hasłem „Cała Polska gotuje. Gotujemy i my!” – relacjonuje portal Gazeta.pl

Konkurs zorganizowany został przez płockie Stowarzyszenie „De Facto”. Do rywalizacji przystąpiło siedem zespołów, reprezentujących następujące miasta: Kętrzyn, Otwock, Kutno, Wrocław (2 zespoły), Gorzów i Poznań.

Konkurujące ze sobą ekipy wybrały do przygotowania swoje ulubione dania. Jak zdradziła jedna z uczestniczek konkursu, niewidomi mają różne sposoby rozpoznawania przypraw - Specyficzne przyprawy, jak kminek, poznaję po zapachu czy smaku. Niektórych, np. chilli, jednak nie chcę próbować podczas gotowania, bo zepsułyby mi smak i potem byłoby trudno skosztować dania. W kuchni używam penfrienda.

Penfriend to uniwersalne urządzenie dla osób z dysfunkcją wzroku, w którym wykorzystuje się wielorazowe naklejki magnetyczne, na które nagrywa się informacje o produkcie, a następnie nakleja na opakowanie zawierające ten produkt, w celu jego przyszłej łatwej identyfikacji.

Zwycięską drużyną została ekipa z Kutna, która przygotowała autorskie danie Teresy Janakowskiej - pierś z kurczaka z mozzarellą. ##

Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Hotel Herman mieści się w zabytkowej secesyjnej kamienicy, położonej w centrum Płocka, przy ul. Sienkiewicza 30. Obiekt oddalony jest w niewielkiej odległości od Rynku Głównego i zapewnia szybki dostęp do najważniejszych ośrodków kulturalnych w mieście. Do dyspozycji gości oddanych zostało 20 pokoi hotelowych na łącznie 43 miejsca noclegowe, wyposażonych w standardzie 4 gwiazdek. Wnętrza zostały urządzone w stylu butikowym. Zaplecze szkoleniowo-konferencyjne składa się z trzech sal o różnej wielkości i łącznej pojemności do 370 osób. Potrzeby kulinarne gości zapewnia restauracja a la carte – Książęca.


Źródło: Gazeta.pl – 22.03.2013



www.hotelinfo24.pl