Trendy Chef 2013 w Hotelu S³oneczny M³yn w Bydgoszczy

2013-03-26, 21:45:34

27 kwietnia 2013 r. w Hotelu S³oneczny M³yn**** w Bydgoszczy, zrzeszonym w sieci Polish Prestige Hotels & Resorts, odbêdzie siê druga ods³ona Miêdzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013. Konkurs ten otrzyma³ nominacjê do Kulinarnego Pucharu Polski 2013, jest równie¿ popierany przez wiele stowarzyszeñ kucharskich i cukierniczych w Polsce i za granic±.

Konkurs jest znakomit± okazj± do zobaczenia w akcji kulinarnych mistrzów, a tak¿e do wziêcia udzia³u w pokazach kulinarnych wybranych firm gastronomicznych. Trendy Chef kierowany jest w szczególno¶ci do: szefów kuchni, kucharzy, osób zwi±zanych z szeroko pojêtym hotelarstwem, a tak¿e do wszystkich tych, którzy interesuj± siê nowoczesnymi trendami kulinarnymi. ##

W¶ród celów, jakie stoj± przed drug± ods³on± konkursu, jest przede wszystkim kontynuacja osi±gniêæ jego ubieg³orocznej edycji. Konkurs ma m.in. odkrywaæ i prezentowaæ nowe talenty kulinarne, a tak¿e promowaæ kulinarne osobowo¶ci. Wymiana do¶wiadczeñ kulinarnych ma równie¿ przyczyniæ siê do przybli¿ania tradycji kuchni polskiej oraz umiejêtnego dostosowywania jej do standardów nowoczesno¶ci.

Konkurs oceniany bêdzie przez jury techniczne i jury degustacyjne. Jury techniczne bêdzie oceniaæ: prezentacjê potrawy i ogólne wra¿enie, brak sztucznych dodatków zmieniaj±cych smak produktów, techniki u¿yte w trakcie przygotowania potrawy, estetykê wykonania dania koñcowego, smak potrawy i smak w³asny produktu, smakowe zestawienie produktów, prawid³owy dobór dodatków, doprawienie zachowuj±ce smak w³asny surowca, stopieñ trudno¶ci wykonania potrawy, innowacyjno¶æ dania, a tak¿e funkcjonalno¶æ potrawy w realnej karcie restauracyjnej. Za ka¿dy z wymienionych elementów uczestnicy bêd± mogli otrzymaæ od 1 do 10 punktów.

Z kolei zadaniem jury technicznego bêdzie ocena: przygotowania produktów i sprzêtu, podzia³u pracy, czysto¶ci pracy oraz czysto¶ci po jej zakoñczeniu, a tak¿e profesjonalizmu pracy (prawid³owa technika produkcji, zu¿ycie produktu, prawid³owe zastosowanie obróbki technologicznej oraz zespo³owo¶æ pracy). Jury techniczne mo¿e przyznaæ maksymalnie 40 punktów (od 0 do 5 za ka¿dy z elementów).

¬ród³o: Feniks Media Group - 25.03.2013


www.hotelinfo24.pl