Rozpoczęła się tegoroczna akcja popularyzacji gęsiny i innych regionalnych potraw i przetworów, które mają być wyróżnikiem wyżywienia oferowanego w gospodarstwach agroturystycznych i w wiejskich lokalach gastronomicznych – donosi Polska Agencja Prasowa
Z nowymi przepisami na potrawy zapoznawali się właściciele gospodarstw agroturystycznych z województwa kujawsko-pomorskiego na dwudniowych warsztatach kulinarnych w Inowrocławiu – „Gęsina - kujawski rarytas w potrawach i przetworach”.
Spotkanie sfinansowane zostało przez Urząd Marszałkowski w Toruniu ze środków funduszy unijnych. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z teoretyczną podbudową w zakresie regionalnej tradycji kulinarnej - genezą, obrzędowością i przepisami na potrawy z gęsiny. ##
"Podczas zajęć praktycznych uczestnicy nauczyli się wykorzystywać efektywnie gęsią tuszkę, przyrządzając tradycyjne produkty z mięsa gęsiego - smalce i smarowidła, okrasę, pasztety, gęsie kiełbasy, półgęsek, zupy gęsie po kujawsku i pomorsku, potrawki i gulasze oraz gęsi pieczone w całości" – mówi Beata Krzemińska, rzeczniczka marszałka województwa kujawsko-pomorskiego.
Kulminacją „kampanii gęsinowej” jest - organizowana od 2009 roku, podczas obchodzonego 11 listopada Święta Niepodległości - akcja "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina".
Źródło: PAP – 17.04.2013
|