Pierwsza edycja tego wydarzenia odbędzie się 26 kwietnia od godziny 18 w czterogwiazdkowym hotelu Grafit w Miedzianej Górze pod Kielcami. Mistrzami tytułowego Pojedynku będą: szef kuchni hotelu Paweł Ksel i Robert Kopacz, Regionalny Doradca Kulinarny Unilever Food Solutions.
Ideą pojedynku jest konfrontacja kulinarnych pomysłów pomiędzy głównymi bohaterami wydarzenia, którzy będą starać się o przeforsowanie swoje koncepcji potrawy pod względem smakowym i wizualnym.
- Mój szef kuchni i zaproszony wiedzą, że będą robili coś z łososia, krewetek, sandacza, polędwicy, pstrąga, truskawek. Znają tylko takie szczegóły. Gdy jeden z kucharzy zacznie przygotowywać potrawę, drugi ma się wtrącać i przekonywać do swojego pomysłu - mówi Dariusz Rokita, szef gastronomii hotelu Grafit w Miedzianej Górze koło Kielc. ##
W trakcie imprezy kucharze przygotują około 9-10 potraw, którymi poczęstują zgromadzonych w hotelu widzów. Goście programu będą zresztą mieli okazję do skosztowania wina, szwedzkiego piwa, które niedługo wejdzie na polski rynek i specjalnie przygotowanego na ten wieczór deseru. W międzyczasie odbędzie się również pokaz parzenia herbaty i kawy.
W jury konkursu zasiądą: szef kuchni łódzkiego hotelu andel's Mirosław Jabłoński i szef kuchni hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach Mirosław Ciołak.
Źródło: Echo Dnia.eu – 17.04.2013
|