Sezon szparagowy zainaugurowany w Hotelu Rzymski w Poznaniu

2013-05-14, 19:48:23

Inicjatorem otwarcia sezonu szparagowego był Polski Związek Producentów Szparaga. Gospodarzem imprezy, którego kucharze przygotowali dania ze szparagami w roli głównej, był Hotel Rzymski w Poznaniu – relacjonuje Głos Wielkopolski

Impreza odbyła się w poniedziałek 13.05.2013 r. Zaproszeni goście mieli okazję dowiedzieć się szeregu przydatnych informacji i ciekawostek o tym warzywie, które doczekało się, chyba jako jedyne w Polsce, oficjalnego otwarcia sezonu.

Szefowie kuchni Hotelu Rzymski, aby poprzeć wiadomości teoretyczne, przykładami praktycznymi, przygotowali na bazie szparaga, między innymi następujące dania: sushi ze szparagami, dorszem, łososiem, szparagi kiszone w czosnku i koprze, szparagi w sosie teriyaki, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, a na deser sałatkę ze szparagów, melona, winogron z dodatkiem truskawek, syropu klonowego i redukcji balsamicznej.

Oprócz walorów smakowych szparagi należy jeść choćby ze względu na ich właściwości zdrowotne. - Leczą depresję, pobudzają, działają jak afrodyzjak, mają działanie przeciwrakowe - mówi prof. Mikołaj Knaflewski, jeden z największych znawców szparagów na świecie. - Ich właściwości zdrowotne są ogromne. Jak się okazuje według ostatnich badań przeprowadzonych w Chinach ich jedzenie zapobiega także kacowi. ##

Hotel Rzymski znajduje się w centrum Poznania w pobliżu Rynku Starego Miasta. Przestronne pokoje w hotelu łączą XIX-wieczną elegancję ze współczesnymi udogodnieniami. Kolorystyka wewnętrzna utrzymana jest w tonacji brązów i beżów, a goście mają do dyspozycji drewniane biurka, kanapy, TV satelitarną i bezpłatny dostęp do Internetu. W hotelu znajdują się dwie sale konferencyjne, bistro Rzymianka, restauracja De Rome z polskim i europejskim menu oraz koktajlbar.


Źródło: Głos Wielkopolski – 13.05.2013



www.hotelinfo24.pl