Australia kontra Polska – zwycięstwo dobrej kuchni na najwyższym poziomie

2013-06-02, 14:26:36

Do potyczki na kulinaria doszło w majowe sobotnie popołudnie podczas Wieczoru Australijskiego w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach należącym do Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej. Po przeciwnych stronach tego samego stołu stanęli: Karol Okrasa (zaprawiony w bojach reprezentant Polski) oraz Veronica Zahra (niepokonana reprezentantka Australii). Walki na noże jednak nie było – była za to mazurska regionalna kuchnia oraz tradycyjne australijskie dania. To one zawalczyły o serca Gości Hotelu Anders. Starcie zakończyło się zwycięstwem dobrej kuchni na najwyższym, światowym poziomie.

Podczas kolacji w Starych Jabłonkach Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele oraz regionalnych dań mazurskich. Serwowanym potrawom towarzyszyły wyraziste w smaku i kuszące aromatem wina marki Jacob’s Creek, specjalnie sprowadzone na wieczór prosto z Australii. Wino Jacob’s Creek eksportowane jest do blisko 60 krajów na świecie, a w ciągu ostatnich trzech lat zdobyło ponad 800 medali za jakość. Od 2006 roku Jacob's Creek jest oficjalnym sponsorem prestiżowego turnieju tenisowego Australian Open. ##

W menu Australian Wine&Food Day królowały: Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym (kuchnia australijska) oraz Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami (kuchnia mazurska). Wieczór był swoistą kulinarną podróżą z zielonych, pełnych jezior i lasów Mazur do słonecznej Australii – krainy kangurów i kilometrowych plaż.

Kolację Australian Wine&Food Day w Starych Jabłonkach poprowadzili: Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines, Karol Okrasa – osobowość polskiej gastronomii, której nie trzeba przedstawiać oraz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Podziękowania dla firmy Pernod Ricard Polska, dystrybutorowi wina Jacob’s Creek, za pomoc w przygotowaniu wieczoru.

Australian Wine&Food Day

MENU

Przekąska
Małże Świętego Jakuba w sosie Homarowym z glazurowaną Cykorią i Jabłkiem
Pierwsze danie
Mazurski Sandacz obwędzany w dymie jabłoni z młodą marchewką i szparagami z sosem szczawiowym
Zupa
Krem z młodego Selera z Mlekiem Kokosowym
Pierwsze danie główne
Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym
Drugie danie główne
Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami
Deser
Mus Czekoladowy z Konfiturą z Czarnej Porzeczki i Pieprzu



www.hotelinfo24.pl