Polski student finalistą konkursu poświęconego gastronomii hiszpańskiej

2013-06-09, 14:29:19

Polak, mieszkaniec Jeleniej Góry, student Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Rafał Wojtasik został finalistą VI edycji Programu Stypendialnego w zakresie Gastronomii Hiszpańskiej – donosi portal Jelonka.com

Program, który ma na celu kształcenie młodych kucharzy oraz promocję hiszpańskiej kultury kulinarnej za granicą zorganizowali: Hiszpański Instytut Handlu Zagranicznego i Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej Fernando Pereza.

Wręczenie stypendium polskiemu finaliście konkursu miało uroczystą oprawę. Odbyło się ono 5 czerwca w siedzibie Radcy ds. Ekonomicznych i Handlowych Ambasady Hiszpanii w Warszawie.

Trwające 21 tygodni (od 10 czerwca do 7 listopada 2013) stypendium obejmować będzie między innymi: warsztaty z języka hiszpańskiego, technik gastronomicznych i hiszpańskiej kultury kulinarnej. ##

- W ciągu pięciu najbliższych miesięcy spędzonych w Hiszpanii, 10 finalistów konkursu ma przed sobą: sześciotygodniowe szkolenie z języka hiszpańskiego i kultury hiszpańskiej, intensywny kurs języka hiszpańskiego na Uniwersytecie w Valladolid, praktyczne szkolenia z zakresu hiszpańskiej sztuki kulinarnej, wizyty w ciekawych firmach spożywczych i u producentów typowych produktów hiszpańskich, staż w renomowanych hiszpańskich restauracjach pod okiem najlepszych kucharzy, dwutygodniową wycieczkę po najsłynniejszych gastronomicznych i kulturowych perełkach Hiszpanii – mówi Mikołaj Jakubowski z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Uczestnicy programu zakończą swój pobyt w Hiszpanii udziałem w Międzynarodowym Konkursie Tapas, który odbywa się co roku w Valladolid.


Źródło: Jelonka.com – 07.06.2013



www.hotelinfo24.pl