Gniezno: Kolejna odsłona Kulinarnych Podróży Dookoła Świata

2013-06-16, 17:50:41

Kolejny sezon i kolejny cykl spotkań w plenerze zainaugurował Hotel Adalbertus w Gnieźnie. W zielonej scenerii hotelowych ogrodów odbyło się pierwsze spotkanie Kulinarnych Podróży Dookoła Świata. Tym razem poświęcono je sztuce kulinarnej Indii – relacjonuje portal Piastowska Korona.pl

Spotkanie z kuchnią indyjską otwiera siódmy sezon cyklu prezentującego najbardziej oryginalne kuchnie świata. - Po raz siódmy mamy możliwość podróżowania z naszymi gośćmi po świecie i kosztowania jego smaków, aromatów. No i tym razem zaczęliśmy od kuchni indyjskiej. W tym sezonie przewidzieliśmy również kuchnię japońską i meksykańską. Dzisiaj na początek tak jak już wspomniałam kuchnia indyjska. Potrawy z tego zakątka świata są dość charakterystyczne, ponieważ przeważają tu dość pikantne dania i właśnie takie specjały serwujemy dzisiaj naszym gościom - powiedziała Izabela Nawrocka, szefowa działu marketingu sieci Hotelu Pietrak.

Wśród bogatego zestawu specjałów przygotowanych przez Hotel Adalbertus wspomnieć trzeba o: tradycyjnym indyjskim chlebie naan z dodatkiem kardamonu i czosnku oraz pikantnej zupie z krewetkami, sałatce z serem zapiekanym w mące z soczewicy z dodatkami orzechów, golonce z kurczaka na ostro, pikantnej wieprzowinie, szaszłykach z jagnięciny czy ziemniaczkach po bombajsku. Po daniach głównych pojawiły się indyjskie desery, między innymi truskawki w jogurcie z migdałami i kwiatem ogórecznika. ##

Jedną z atrakcji wieczoru było przygotowywanie potraw na oczach gości przez kucharzy Hotelu Pietrak. W kolejną podróż goście gnieźnieńskiego cyklu przeniosą się do dalekiej Japonii.


Źródło: Piastowska Korona.pl – 15.06.2013



www.hotelinfo24.pl