Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – królowała w Pułtusku

2013-06-18, 17:33:30

V Ogólnopolski konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” organizowany przez szefa kuchni hotelu Lord Stefana Birka oraz Hotel-Zamek, odbył się 15 czerwca 2013 roku w Pułtusku – donosi portal TVR24.pl

Konkurs, którego głównym sponsorem była Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, rozpoczął się od prezentacji metod produkcji, procesu kontroli oraz walorów odżywczych i smakowych mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin ze znakiem QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności).

Uczestnicy konkursu podzieleni zostali na dwie kategorie: zawodowców i uczniów szkół gastronomicznych. Ich zadaniem było przygotowanie zimnej lub gorącej przekąski z okonia, sera pleśniowego, świeżego rabarbaru i ziół, a także dania głównego – schabu, selera, małosolnego ogórka i chrzanu. Ich wysiłek oceniali krytycy kulinarni, przedstawiciele branży gastronomicznej i mistrzowie kuchni. ##

O swoich doświadczeniach z wyrobami ze znakami jakości opowiadali Ambasadorzy QAFP Piotr Machalica i Paweł Królikowski. W pobliżu historycznego Zamku w Pułtusku odbyły się liczne degustacje i prezentacje produktów QAFP.


Źródło: TVR24.pl – 17.06.2013



www.hotelinfo24.pl