Winiarstwo i gastronomia w Zielonej Górze - Tradycja i nowoczesność

2013-07-04, 18:04:17

Za tym tytułowym hasłem kryje się najważniejszy test dla uczniów Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego przy ul. Botanicznej, biorących udział w projekcie praktycznego egzaminu z programu realizowanego w szkole – czytamy w portalu Gazeta.pl

W programie wzięło udział 49 adeptów - 23 kucharzy i 26 techników organizacji usług gastronomicznych. W czerwcu 2014 r. technicy odbiorą certyfikat winiarza z elementami obsługi konsumenta. Dysponując takim świadectwem będą mogli zostać profesjonalnymi sommelierami.

Zadaniem uczniów biorących udział w kulinarnej prezentacji, podczas której klientami byli jurorzy, było przygotowanie trzech przystawek, dwóch zup i trzech dań głównych. Goście mogli więc np. spróbować: rostbefu marynowanego z karmelizowanymi gruszkami, tiftelle w musztardowym sosie dijon czy grillowanego dorsza z mulami na ratatouille.

- Pomysł na takie zajęcia chodził mi po głowie od dawna. Chciałem, żeby nasi uczniowie byli zauważalni, wykonywali swą pracę dostojnie, na najwyższym poziomie. Przez rok nauczyli się obsługiwać klientów zgodnie z protokołem dyplomatycznym i ogólnie przyjętym savoir-vivre'em. To wielkie święto dla naszej szkoły - powiedział Leszek Jastrubczak, dyrektor szkoły. ##

Realizacja projektu wymagała rozszerzenia programu realizowanego w szkole o takie lekcje jak winogrodnictwo, obsługa konsumenta czy organoleptyka. Szkoła organizowała także wyjazdy do hoteli Ruben i Amadeus oraz dwóch lokalnych winnic - Kinga i Julia.

W zespole szkół w Zielonej Górze kształci się w tym roku 700 osób. Spora część z nich trafi na lokalny rynek, ale także do większych miast, jak Poznań czy Wrocław.


Źródło: Gazeta.pl – 26.06.2013



www.hotelinfo24.pl