Niezwyk³e gruziñskie potrawy w restauracjach Qubus Hotel

2013-07-04, 20:55:17

Dojrzewaj±ce w ciep³ym s³oñcu warzywa i owoce, soczyste miêsa i aromatyczne przyprawy. To sk³adniki potrzebne do tego, aby potrawy mia³y niezwyk³y smak. Dlatego od 4. lipca a¿ do 30 wrze¶nia , Szefowie Kuchni w restauracjach Qubus Hotel zapraszaj± w niezwyk³± podró¿ po smakach Gruzji.
 

- Gruziñskie dania, choæ jeszcze ma³o znane w Polsce, ¶mia³o mog± konkurowaæ z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami ¶wiata - mówi Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii sieci Qubus Hotel - w najnowszym menu sezonowym, proponujemy potrawy, przygotowane wed³ug tradycyjnej gruziñskiej sztuki kulinarnej - dodaje pan Mariusz, który sekrety i tajniki tej kuchni odkrywa³ pod okiem rodowitej Gruzinki. ##

W¶ród propozycji menu znalaz³y siê najs³ynniejsze gruziñskie dania, m.in. Chaczapuri i chinkali.  Chaczapuri ze s³onecznej Ad¿arii to tradycyjnie sma¿ony placek z ciasta dro¿d¿owego, faszerowany kozim serem. Jest on podawany razem z sa³at± z pomidorów, z dodatkiem oliwy i miêty. Niezwyk³± propozycj± s± równie¿ regionalne Chinkali z Raczy, czyli pierogi w kszta³cie sakiewek. Ich nadzienie  to kawa³ki miêsa mielonego zanurzone w odrobinie bulionu. W restauracjach Qubus Hotel dodatkowo podawane s± one w kremowym sosie z sera ple¶niowego, ¶mietany, bia³ego wina i bia³ego pieprzu.

- Niezwyk³y sposób jedzenia chinkali ma ogromne znaczenie dla odkrycia ich bogatego smaku. Oryginalne pierogi nale¿y bowiem nadgry¼æ, nastêpnie wypiæ bulion ze ¶rodka sakiewki i dopiero na koñcu zje¶æ ca³ego chinkali – wyja¶nia Mariusz Tkaczyk.

Kolejnym gruziñskim daniem, które z pewno¶ci± zadowoli podniebienia mi³o¶ników miês jest aromatyczna karkówka. Piecze siê j± na ¿eliwnej patelni wraz z soczyst± papryk±, pomidorami, bak³a¿anem oraz ziemniakami. Dziêki wcze¶niejszemu marynowaniu w zio³ach i czosnku, miêso jest delikatne i bardzo aromatyczne.

Oprócz dañ g³ównych, na gruziñskim stole nie mo¿e zabrakn±æ równie¿ s³odkich akcentów. Najpopularniejszymi owocami s± tam: arbuz, granat, morela oraz orzech w³oski,  na bazie których przygotowuje siê smakowite desery. W letniej karcie restauracji Qubus Hotel te¿ pojawi³a siê s³odka propozycja. Go¶cie mog± spróbowaæ konfitury z moreli z ró¿owym melonem, arbuzem i musem lodowym z granatów.

Eleganckie restauracje otwarte s± nie tylko dla Go¶ci hotelowych, ale wszystkich, którzy poszukuj± niezapomnianych doznañ smakowych. Jest to idealne miejsce tak¿e dla rodzin z dzieæmi. W ka¿dej z 14 restauracji Qubus Hotel serwowane s± bowiem specjalne dania przygotowane z my¶l± o najm³odszych. Potrawy w menu dzieciêcym s± wynikiem po³±czenia ulubionych dañ Maluchów, z dba³o¶ci± o najwy¿sz± jako¶æ sk³adników. Dodatkowo w ka¿dej restauracji do dyspozycji dzieci s± krzese³ka i stoliki dostosowane do ich potrzeb, kolorowanki oraz zabawki logiczne.  

¬ród³o: Qubus Hotel Management - 4.07.2013


www.hotelinfo24.pl