Smakołyki doprawione górskim powietrzem

2013-07-19, 22:04:33

Regionalne produkty, dolnośląskie tradycje, świeżość górskich ziół – rzeczy na pozór zwykłe, które w połączeniu z pasją do gotowania tworzą niepowtarzalne potrawy. I to właśnie kuchnia, oprócz designu wzbogaconego folklorystycznymi elementami, jest największym atutem Cristal Resort Szklarska Poręba, a rządzi w niej niepodzielnie Michał Miernik – szef kuchni zakochany w górach.

„W Cristal Resort Szklarska Poręba pojawiłem się niespodziewanie. Kiedy tylko dowiedziałem się, że jest tam możliwość pracy już byłem spakowany i gotowy do drogi. W trasie powstało tymczasowe menu i lista niezbędnych produktów. Następnego dnia byłem już na miejscu, poznałem kucharzy i z marszu zacząłem gotować. Otwarcie restauracji jest szczególnym momentem, wymaga pełnego zaangażowania całego zespołu. I jak to w górach zimą pada śnieg i nigdy nie jest się pewnym czy rano zostaną dostarczone świeże produkty, więc obfitym opadom zawdzięczam wiele nieprzespanych nocy! Chociaż z pewnością cieszyli się z nich nasi Gości.” – mówi Michał Miernik, szef kuchni restauracji.##

Kuchnia województwa dolnośląskiego to swoisty europejski miks kulinarny, ale szczególnie widać tu wpływy kuchni niemieckiej. W letnim menu Cristal Resort Szklarska Poręba znajdują się tradycyjne potrawy w nowej odsłonie, m.in. „Śląskie niebo”, czyli Kasseler z młodą kapustą zasmażaną, sosem z jabłecznika trzebnickiego (cydru) i rozmarynowe kluski śląskie. Drugim klasykiem jest Keselica, czyli gęsta polewka, gotowana na gęsi z borowikami i młodymi ziemniakami obsmażonymi z koperkiem na gęsim smalcu.

Wśród deserów amatorzy słodkości znajdą rabarbarowy Crème brûlée i apfelstrudel z waniliowym parfait własnego wyrobu – idealne na górskie upały. A na śniadaniach ogromnym powodzeniem cieszą się jedwabiste konfitury – oczywiście homemade.

W mojej kuchni nie znajdziecie niemieckiego drobiu, polędwicy argentyńskiej czy dziczyzny z Nowej Zelandii. Wszystkie produkty są nasze, polskie – ze smakiem! Choć przyznam szczerze, że francuskie foie gras nie ma sobie równych, to w Cristal Resort Szklarska Poręba trzymam się swojego kulinarnego patriotyzmu”. – zapewnia szef kuchni.

Źródło: Zdrojowa Invest - 19.07.2013


www.hotelinfo24.pl