Goście restauracji Hotelu Pietrak smakowali japońskie specjały

2013-07-22, 18:20:04

Jak co roku, Hotele Pietrak organizują w swoich obiektach cykliczne spotkania w ramach kulinarnych podróży dookoła świata. W piątkowy wieczór 12 lipca goście restauracji mogli zapoznać się z ciekawostkami kuchni japońskiej i praktycznie wypróbować swe siły w przygotowaniu oryginalnego sushi, pod nadzorem Sushi Mastera – relacjonuje portal Piastowska Korona.pl

Niesprzyjająca aura była powodem przeniesienia imprezy z  Ogrodów Hotelu Adalbertus do Restauracji Hotelu Pietrak w Gnieźnie, ale nie przeszkodziło to w realizacji atrakcji przygotowanych przez organizatorów imprezy.

Pod okiem Susji Mastera z Poznania, goście uczyli się jak przygotować to danie, a przy okazji szlifowali swoją umiejętność posługiwania się pałeczkami do jedzenia. – Wspaniałe wrażenia naprawdę. Robiłyśmy Sushi, panowie kucharze nas wspomagali. Udało nam się pięknie skręcić to wszystko razem w tym glonie, bo przyznam, że wcześniej tego nie potrafiłam zrobić. W domu już parę razy próbowałam sama przygotować Sushi i właśnie największą trudność sprawiało mi skręcanie tego w całość. Także bardzo się cieszę, że mogłam się tego nauczyć, pod okiem mistrzów. Uwielbiam kuchnię japońską, dlatego wszystkie dania tutaj nie tylko Sushi, mi smakują – mówiły Kamila i Natalia, goście wieczoru. ##

Sushi była tylko jedną z potraw królujących na restauracyjnych stołach. Oprócz niej można było skosztować np.: sake no miso shirui czyli bulion podawany z cząstkami łososia, glonami wakame, serkiem tofu oraz przyprawami. Yasai tenpura, czyli warzywa w cieście tenpura z dipami chili i Philadelphia czy sorbet herbaciany z coulis malinowo – imbirowym, w duecie z truskawkową sushi.

Zapotrzebowanie na dania kuchni japońskiej, jest coraz większe. Tak, jak kiedyś dominowała kuchnia włoska, tak teraz zaczyna przodować Sushi. Ja to tak różnie zapatruję się na te japońskie potrawy. Bardziej skłaniam się ku kuchni naszej polskiej. Tradycyjnej wręcz bym powiedział wielkopolskiej – powiedział Wojciech Gubański szef kuchni restauracji sieci Hotelu Pietrak.

Następny przystanek – Meksyk, z którego kuchnią będzie się można zapoznać już 9 sierpnia.


Źródło: Piastowska Korona.pl – 13.07.2013



www.hotelinfo24.pl