Restauracja Wesele w hotelu Bristol w Rzeszowie zaprasza na wieczór z kuchnią kresową

2013-07-24, 17:22:23

Już wkrótce w restauracji Wesele w rzeszowskim hotelu Bristol odbędzie się wieczór z kresowym jadłem. Impreza organizowana jest w ramach comiesięcznych cyklicznych spotkań kulinarnych firmowanych godłem – Kuchnie Regionów – dowiadujemy się z portalu Gospodarka Podkarpacka.pl

Gospodarzem spotkań jest renomowany, luksusowy rzeszowski hotel – Bristol Tradition & Luxury, mieszczący się przy ul. Rynek 20-23. Najbliższy termin kolejnego spotkania Kuchnie Regionów poświęconego tym razem kuchni kresowej odbędzie się 5 sierpnia (piątek), o godzinie 19.

Kuchnia kresowa czerpie swe inspiracje ze wschodnich tradycji kulinarnych: ukraińskiej, tatarskiej, litewskiej czy rosyjskiej, w których charakterystycznymi potrawami są między innymi - bliny gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe, faramuszka, kołduny kartacze, szpekuchy i cepeliny. ##

Jak zapowiada Arkadiusz Wejer, szef kuchni hotelu Bristol, na sierpniowe spotkanie przygotuje bliny gryczane z kwaśną śmietaną i kawiorem łososiowym, faramuszkę czyli polewkę piwną, a także gulasz z jelenia ze śmietaną i kopytkami w naleśnikowej sakiewce oraz pierogi z kaczki na powidłach śliwkowych. Na deser podany zostanie lodowy nugat wiśniowy w malinowym sosie.


Źródło: Gospodarka Podkarpacka.pl – 24.07.2013



www.hotelinfo24.pl