Kirimaya prezentuje nową inicjatywę organicznych rolniczych upraw hotelowych

2013-07-27, 19:10:57

Górski ośrodek wypoczynkowy Kirimaya w Khao Yai, w Tajlandii, obejmujący kurorty Kirimaya i Muthi Maya, wprowadził kilka nowych inicjatyw ekologicznych na swojej farmie usytuowanej w sąsiedztwie obiektów wypoczynkowych, która dostarcza hotelom własnych, świeżych produktów warzywnych już od kilku lat.

Farma składa się ze 160 poletek roślinnych, które korzystają z "naciekowego systemu irygacyjnego” nawadniającego uprawy na niewielkiej głębokości od powierzchni gruntu, kontrolującego zawartość wilgoci w glebie, co z kolei gwarantuje ograniczenie nadmiernego rozrostu chwastów, bez konieczności używania środków chemicznych. Kurorty mogą się więc spodziewać, że farma będzie ostatecznie w stanie zapewnić
w 100 procentach ich zapotrzebowanie na warzywa i zioła .

David Bedinghaus, dyrektor ds. kulinarnych uruchomił działalność nowej farmy, w której wykorzystywane będą specyficzne kompostowce (dżdżownice) – kompostowce afrykańskie, zapewniające naturalne nawozy o bogatej zawartości minerałów, które regenerują glebę, dzięki czemu plony będą bardziej wydajne. ##

Obierki z owoców i warzyw z hotelowych kuchni mieszane będą z suchymi liśćmi i łodygami znajdującymi się w otoczeniu ośrodka, do wytwarzania bogatego w minerały kompostu. Technika ta zmniejsza również ilość odpadów organicznych wytwarzanych przez obiekty wypoczynkowe o 75%.

Owocowe i warzywne odpady przyczynią się także do ubocznej produkcji nowego płynnego środka owadobójczego i rozwoju programu nawożenia. Odpady poddawane są procedurze fermentacyjnej trwającej 21 dni, kiedy to w trakcie specjalnego procesu, powstaje w stu procentach naturalny środek owadobójczy i nawóz, wykorzystywany w gospodarstwie rolnym.



www.hotelinfo24.pl