Suwałki: Mistrz hotelowej kuchni ustala menu szpitalnego baru

2013-08-27, 16:41:40

Marcin Budynek – szef kuchni i dyrektor gastronomii hotelu Warszawa w Augustowie, laureat wielu konkursów kulinarnych przygotowuje menu dla baru znajdującego się w szpitalu w Suwałkach. Nowe menu dostępne będzie już na przełomie września i października – pisze Współczesna.pl

Bar w suwalskim szpitalu działa już od wielu lat, ale nie cieszy się popularnością ani pacjentów szpitala, ani odwiedzających ich gości. Jedzenie nie dość, że mało urozmaicone, to jest po prostu zbyt drogie. Oferta gastronomiczna lokalu ma się jednak wkrótce diametralnie zmienić.

Aktualnie trwa remont szpitalnej stołówki, a nowe menu przygotowuje znany i uznany szef kuchni – Marcin Budynek. Budynek jest założycielem i właścicielem Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, absolwentem Poznańskiej Szkoły Gastronomicznej. Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne pod Paryżem. Był wieloletnim szefem kuchni Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. ##

Chcemy przyrządzać potrawy ze zdrowych, głównie regionalnych produktów – zapowiada Marcin Budynek. – Będziemy serwowali zarówno śniadania, jak i obiady. Będzie można zjeść zdrowo, smacznie i za dobre pieniądze – dodaje Budynek.

Szpitalny bar będzie lokalem ogólnodostępnym, z którego skorzystać będą mogli pacjenci szpitala i przychodni, odwiedzający, ale również mieszkańcy okolicznych osiedli.


Źródło: Współczesna.pl – 27.08.2013



www.hotelinfo24.pl