Kuchnia Warmii i Mazur opanowała restaurację hotelu Bristol w Rzeszowie

2013-09-11, 18:07:43

Raz w miesiącu restauracja Wesele, mieszcząca się w pięciogwiazdkowym hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie, organizuje imprezy kulinarne pod nazwą „Kuchnie Regionów”. Dla osób, które mają już dość kuchni zagranicznych, jest to więc znakomita okazja do zapoznania się z rodzimą sztuką kulinarną – relacjonuje portal Gospodarka Podkarpacka.pl

Restauracja Wesele zorganizowała już spotkania z kuchnią: kaszubską, podkarpacką, śląską, kresową, żydowską, aż wreszcie przyszedł czas na Warmię i Mazury.

Kuchnia tego regionu zdominowana jest mieszanką wpływów polskich i niemieckich. Tradycje niemieckie widoczne są w potrawach przygotowywanych na bazie kapusty, w produkcji kiełbas, mięs i klusek, natomiast akcenty polskie obecne są w dodatkach do potraw w postaci śmietany, ziół i przypraw, a także w różnorodności wędlin i takich dań, jak flaki i barszcze. O charakterze kuchni świadczą liczne dania przyrządzane z ryb i świeżo wędzone ryby, z węgorzem i trocią na czele. ##

Szef hotelowej kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na tę okazję między innymi: klopsiki królewieckie z cielęciny w pomidorowym sosie, zaklepki ze zsiadłego mleka (delikatny chłodnik z botwinki, rzodkiewki, koperku, dwóch rodzajów ogórka - świeżego i małosolnego), dzyndzałki warmińskie (pierożki z mięsnym farszem), pstrąg z patelni, pieczeń wołową z modrą kapustą i pince czyli placki ziemniaczane z gęstą kwaśną śmietaną.

Następne spotkanie zaplanowane na 4 października, poświęcone będą kuchni bawarskiej.


Źródło: Gospodarka Podkarpacka.pl – 10.09.2013



www.hotelinfo24.pl