Balmoral Hotel w Edynburgu otwiera swój whisky bar

2013-09-15, 15:52:52

Należący do grupy hotelowej Rocco Forte, hotel Balmoral otwiera Scotch – swój nowy firmowy whisky bar, który będzie miał w ofercie największą kolekcję szkockiej whisky dostępną w Edynburgu, w Szkocji.

Scotch dysponuje ponad 400 rodzajami whisky pochodzącej z tradycyjnych regionów Szkocji, włącznie ze Speyside, Islay, Campbeltown, the Islands, Highlands i Lowlands. Stare gatunki sięgają roczników z lat czterdziestych XX wieku. Bar ma również do dyspozycji źródlaną wodę Uisge Source pochodzącej ze Speyside, Islay i Highlands podawaną do whisky.

Bar Scotch został zaprojektowany przez Olgę Polizzi. Znajdują się w nim wykonana ręcznie, obudowana dębowymi panelami serwantka oraz wypolerowany mosiężny kontuar z wbudowanymi elementami czarnego granitu. Miejsca siedzące to tapicerowane złotym i czekoladowym aksamitem fotele oraz sofy pokryte tweedem. ##

Barowe przekąski, takie jak wędzone migdały, salami z dzika i ciemna szwajcarska czekolada zostały dobrane specjalnie w celu uzupełniania smaku whisky. Szef kuchni Jeff Bland stworzył również menu obejmujące współczesne szkockie potrawy, w tym dojrzewającą domową whisky i łososia z miodem.

Trzech "Ambasadorów Whisky" nadzoruje działalność baru i udziela porad jego klientom. Pracownicy ci, ubrani są we "współczesny strój z regionu Highlands", zaprojektowany przez Kinlocha Andersona, wykonującego tradycyjne szkockie kilty dla Królowej.


Źródło: Rocco Forte Hotels



www.hotelinfo24.pl