Szef kuchni z Bukovina Terma Hotel Spa w programie Top Chef

2013-09-18, 16:49:06

Sylwester Lis, szef kuchni Bukovina Terma Hotel Spa z Bukowiny Tatrzańskiej występuje w znanym telewizyjnym programie kulinarnym Top Chef. Program ukazuje się cyklicznie na antenie Polsatu, od 12 września bieżącego roku – czytamy w Dzienniku Polskim24.pl

Sylwester Lis dostał się do finałowej 14 uczestników programu Top Chef i rywalizuje o miano tytułowego mistrza kuchni. Szefowie kuchni rywalizują między sobą w zadaniach kulinarnych. Są oceniani przez zawodowych szefów i inne znane osoby związane z branżą kulinarną i winiarską.

Szef kuchni czterogwiazdkowego Bukovina Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej, kilkakrotnie był w ostatnich latach Mistrzem Polski Kucharzy a także trenerem młodzieżowej reprezentacji Polski w gastronomii. Jest również znany jako jeden z prekursorów kuchni "fusion". ##

- Co oznacza ta nazwa? Ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań w kuchni. Ja jestem takim człowiekiem, że nie lubię gotować jedynie według "sprawdzonych" przepisów, tylko w swojej kuchni ciągle szukam jakiejś innowacji. Wciąż próbuję czegoś nowego. Na przykład niemal całe menu w naszym bukowiańskim hotelu wymyśliłem sam - mówi Sylwester Lis.

Danie, które zapewniło Lisowi udział w finałowej 14 programu Top Chef, to: jagnięcina z puree z chrzanu i rzodkiewki podana na gąbce z cukinii.


Źródło: Dziennik Polski24.pl – 13.09.2013



www.hotelinfo24.pl