Kucharze z poznańskiego Platinium Palace triumfatorami Kulinarnego Pucharu Polski

2013-09-26, 17:24:38

W środę 25 września 2013 roku, w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro, odbył się finał Kulinarnego Pucharu Polski uznawany za jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce – poinformowała Polska Agencja Prasowa

W środowym finale wystąpiło dziesięć dwuosobowych zespołów:

Sebastian Kornacki, Michał Trukawka, Restauracja Hotelu Westin, Warszawa,
Mariola Monczak, Sebastian Zarzeczny, Restauracja Pod Papugami, Wrocław,
Dawid Szkudlarek, Bartłomiej Pawlikowski, Gorzów Wielkopolski,
Paweł Kubera, Wiesława Nowak, Restauracja hotelu Zieliński, Szczecinek,
Łukasz Kawaller, Paulina Sawicka, Restauracja Concept, Warszawa,
Jakub Walczak, Tomasz Zdrenka, Platinium Palace, Poznań,
Michał Kuduk, Dariusz Kuduk, Restauracja hotelu Grand Sal, Wieliczka,
Daniel Olas, Karolina Wiśniewska, Kołobrzeg,
Jakub Bondziul, Rafał Grzegorzek, Restauracja Amber Room, Warszawa,
Adam Dmyterko, Mariusz Maciejczyk, Restauracja Pergola, Kołobrzeg.

- Czternastu półfinalistów zostało wyłonionych z trzynastu konkursów kwalifikacyjnych. Ich zwycięzcy oraz laureaci z poprzedniego roku awansują do półfinału Pucharu Polski. W tym roku w półfinale do przygotowania było danie, którego głównymi składnikami były kalmary herbata - powiedziała PAP Joanna Ochniak, ambasadorka konkursu. ##

Danie finałowe tegorocznego konkursu, które należało przygotować w 90 minut, musiało składać się z: sarniny, kaszy jaglanej oraz gorzkiej czekolady. Jury oceniało pracę zespołów biorąc pod uwagę między innymi następujące kryteria: prezentacja i przygotowanie stanowiska, przygotowanie produktów i dania, zastosowane techniki i czas przygotowania.

Drugie miejsce zajęli Sebastian Kornacki i Michał Trukawka z Restauracji Hotelu Westin z Warszawy, a trzecie - Paweł Kubera i Wiesława Nowak z Restauracji Hotelu Zieliński ze Szczecinka.


Źródło: PAP – 25.09.2013



www.hotelinfo24.pl