Poznań: Już wkrótce konkurs kulinarny – Wielkopolska Cooking Session

2013-09-29, 12:05:17

Piątego października w Starych Koszarach przy ul. Wojskowej 4 w Poznaniu odbędzie się konkurs kulinarny, w którym zmierzą się wielkopolskie restauracje. Ich zadaniem będzie przygotowanie najsmaczniejszych potraw na bazie lokalnych składników. Oceną kulinarnych kreacji zajmie się publiczność biorąca udział w tym atrakcyjnym wydarzeniu – pisze portal Poradnik Restauratora.com.pl

Wielkopolska Cooking Session to pierwsze wydarzenie w cyklu Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce. Zaopatrzeniem w produkty kulinarne rywalizujących w konkursie drużyn zajęła się firma Polska Gastronomia, która w uzgodnieniu z pomysłodawcą ustaliła, że bazą przygotowywanych potraw będą: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina i grzyby, poinformował Wojciech Gajek - dyrektor regionalny firmy.

Z kolei warzyw i owoców dostarczy kucharzom firma Mercado Group, która zapewni przede wszystkim produkty sezonowe, dostępne akurat teraz na wielkopolskim rynku żywnościowym. Będą to między innymi: świeże dynie, gruszki, jabłka, śliwki, a także zioła i grzyby.

Wielkopolska słynie z najlepszych produktów rolnych i najzdolniejszych kucharzy. My jako podmiot wspierający jakościowych producentów zawsze będziemy to podkreślać. Po raz kolejny wspieramy jakościowe wydarzenia kulinarne podkreślając, że smakowitość potraw bierze się z jakościowych składników - dodaje Andrzej Boborowski, dyrektor oddziału poznańskiego Agencji Rynku Rolnego. ##

Twórca projektu Kolej na Wielkopolskie Smaki, Hubert Gonera, który jest także autorem takich wydarzeń kulinarnych, jak Kulinarny Poznań, czy Noc Restauracji, mówi: - Zależało nam, żeby przełamać monotonię jesieni w mieście. Przecież to okres zmian menu w restauracjach, zbiorów najsmaczniejszych plonów na wsi. Nasi szefowie, żyją sezonowością i czekają z upragnieniem na dary jesieni. Z kolei goście restauracji nie chcą wracać do codzienności po letnim rozluźnieniu. Odpowiedzią ma być Cooking Session.

W trakcie imprezy zaprezentują się także zaproszeni goście: Dominik Brodziak, Szef Restauracji Platinum - zdobywca Pucharu Polski 2001; Dominik Narloch - Szef Hugo Restaurant; Piotr Cieślak - główny sushi master Kyokai Sushi Bar; Andrzej Śmigielski - główny somellier Mielżyński Wines Spirits & Specialties w Wielkopolsce; Tomasz Fiedorowicz - Szef Le Palais du Jardin; Adam Zastróżny - Szef Kuchni restauracji 3 Kolory; Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką oraz wiele innych wyróżniających się na regionalnym rynku kulinarnym osobowości


Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 27.09.2013



www.hotelinfo24.pl