Trójmiejskie restauracje wysoko w rankingu Poland 100 Best Restaurants

2013-10-30, 17:29:01

Tegoroczna edycja konkursu Poland 100 Best Restaurants zorganizowana została już po raz trzeci. W jej wyniku spośród 541 nominowanych wyłoniono sto najlepszych polskich restauracji 2013 roku – czytamy w portalu Trójmiasto.pl

Gala finałowa konkursu Poland 100 Best Restaurants odbyła się w ostatni weekend w Warszawie. W jej trakcie ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence - Jeden Widelec, Best of Award of Excellence - Dwa Widelce oraz Grand Award - Trzy Widelce.

W kategorii głównej zwyciężyła Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa.

Wysokie miejsca w rankingu zanotowały restauracje z Trójmiasta, i tak: ##

- w kategorii Debiut Roku triumfowała sopocka Brasserie d’Or wspólnie z toruńską Restauracją Szeroka No 9 – danie główne w Brasserie d’Or, czyli policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant kosztuje25 zł.
- w kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka – danie główne: irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż - 59 zł.
- Grand Award – restauracja Metamorfoza z Gdańska – danie główne: sieja z truskawkami i kalarepą - 50 zł.
- Grand Award - Restauracja Bulaj Artur Moroz z Sopotu – danie główne: pieczona łopatka cielęca z kopytkami i marchewka z groszkiem - 36 zł.
- Grand Award – Hashi Sushi z Gdyni – danie główne: stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami - 39 zł.
- Best of Award of Excellence – Restauracja Kos z Gdańska – danie główne: polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami – 31 zł
- Best of Award of Excellence – Restauracja Baryłka z Gdańska – danie główne: kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą – 56 zł


Źródło: Trójmiasto.pl – 29.10.2013



www.hotelinfo24.pl