Biała Lilia – certyfikat jakości dla restauracji

2007-07-18, 09:55:39

Właściciele restauracji w centrum mogą się ubiegać o certyfikat jakości - Białą Lilię. Otrzymał go już lokal w hotelu Jan III Sobieski. W kolejce czeka 28 innych.

Aby restauracja uzyskała certyfikat, musi zgodzić się na przeprowadzenie kontroli. Na drzwiach każdego lokalu, który pozytywnie przejdzie audyt, pojawi się logo akcji -naklejka lub flaga z Białą Lilią.

- To taki międzynarodowy znak rozpoznawczy dla klientów, którzy cenią dobrą kuchnię i chcą mieć pewność, że to, co jedzą, zostało przygotowane z zachowaniem wszystkich zasad higieny - mówi Beata Mularska z firmy Johnson Diversey, organizatora kampanii. Dla stołecznych lokali otrzymanie certyfikatu to przede wszystkim szansa na promocję.

Audyt jako pierwsza przeszła restauracja Marysieńka w hotelu Jan III Sobieski na pl. Zawiszy. Zdobyła ona aż 94 punkty na 100. Aby uzyskać Białą Lilię, wystarczy zebrać 80 punktów, jest to więc bardzo dobry wynik.

Biała Lilia to znak międzynarodowy. - Pierwsza akcja odbyła się w 2003 roku i objęła zaledwie jedną ulicę w Stambule -wspomina Mularska. Dziś już ponad tysiąc tureckich lokali może się pochwalić wyróżnieniem nadającym prestiż, a co za tym idzie -zwiększającym zyski. W 2007 roku kontrole przeprowadzane są też w Budapeszcie, a w przyszłym planuje się je m.in. w Pradze.

Zainteresowani Białymi Liliami mogą się zgłaszać pod numer telefonu 0603765022.


Źródło: Rzeczpospolita – 17.07.2007 r.



www.hotelinfo24.pl