Wspomnienie po Hotelu Polan kontynuuje restauracja Essenza

2013-11-24, 11:27:59

A jest co wspominać. Kontynuowaniem tradycji trwającej od wielu lat, a zapoczątkowanej w restauracji nieistniejącego już zielonogórskiego hotelu Polan, zajęła się restauracja Essenza organizująca Listopadowe Święto Golonki – czytamy w portalu Gazeta.pl

Hotelowa restauracja w okresie trzech listopadowych tygodni zachęcała klientów do kosztowania aż siedmiu rodzajów golonki, m.in. z imbirem i wątróbką, pokrojonymi oliwkami i kaparami. Teraz gdy hotel Polan już nie istnieje, tradycji nie dała zginąć restauracja Essenza, która już od trzech lat zaprasza na potrawy z golonki, właśnie w listopadzie.

W restauracji codziennie przygotowuje się około 30 golonek i okazuje się, że jej amatorami są również kobiety. Pierwszą klientką tegorocznego Tygodnia Golonki była zielonogórzanka, która zamówiła ponad 400-gramową golonkę, a warto dodać, że to klient decyduje jakiej wielkości golonkę dostanie. Restauracja narzuca jedynie recepturę, inną każdego dnia.

- Oczywiście golonkę można podać standardowo z ziemniakami i kapustą, ale nie w tym rzecz. Z każdym rokiem staramy się wymyślać coś nowego, szukać intensywnych smaków, szczególnie z obcych kuchni. Nie jesteśmy restauracją staropolską, dlatego nasze pomysły mogą zaskakiwać fanów tradycyjnego smaku - mówi Piotr Ratajczak, kucharz restauracji Essenza. ##

Już kilka dni przed świętem, golonki są peklowane w soli, następnie poddawane kąpieli w celu zmycia nadmiernej ilości tej przyprawy, a później są doprawiane i suszone. Niektóre z nich trafiają do pieca i uzupełniane są dodatkami, np. piwną glazurą z piwa porter, puree chrzanowym, pieczonym jabłkiem czy pikantną marynatą z chilli, kminku i pieczonej papryki.

- Do dodatków przykładamy dużą wagę. Musztardę przygotowujemy całkowicie samodzielnie, a chleb wypieka nam pewna gospodyni z podzielonogórskiej wsi. Staramy się, żeby golonki nie kojarzyły się jedynie z tłustym obiadem, a wykwintnym daniem - dodaje Ewa Asman, menedżerka Essenzy.

Tydzień Golonki trwał do 24 listopada, ale w przyszłym roku oprócz kolejnej edycji imprezy restauracja Essenza myśli także o jej rozszerzeniu o dodatkowe wydarzenia.


Źródło: Gazeta.pl – 23.11.2013



www.hotelinfo24.pl