Kujawsko-Pomorskie: Gęsinowy Szlak Kulinarny oficjalnie otwarty

2013-11-28, 16:53:57

Gęsinowy Szlak Kulinarny w województwie składa się z 17 restauracji, które w swej ofercie posiadają co najmniej dwie potrawy z gęsiny. Z akcesem o otrzymanie certyfikatu członka wystąpiły ogółem 24 restauracje. Pozytywnie zweryfikowano 17 obiektów – relacjonuje portal Gazeta.pl

Z pomysłem weryfikacji najlepszych lokali podających potrawy z gęsiny wystąpiła Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. - Szlak powstał, aby przywrócić i podtrzymać staropolską tradycję serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach - mówi Joanna Poturalska, koordynatorka akcji z ramienia K-POT.

Każdą z restauracji występujących z wnioskiem o przyznanie certyfikatu odwiedziło trzyosobowe jury składające się z przedstawicieli: Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej i Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. ##

- Ocenie podlegały nie tylko potrawy, ale również jakość obsługi i funkcjonalność lokalu - udogodnienia dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim czy dla rodzin z dziećmi – wyjaśnia Joanna Poturalska.

Spośród 17 lokali zakwalifikowanych do Gęsinowego Szlaku Kulturalnego, 4 znajdują się w Bydgoszczy. Są to: restauracja Weranda w hotelu Bohema, 1921 w hotelu Pod Orłem, restauracja Za piecem i Regionalna Warzelnia Piwa. Ponadto na Szlaku znalazły się też m.in. Karczma Rzym z Pawłówka czy restauracja Ostromecka.


Źródło: Gazeta.pl – 28.11.2013



www.hotelinfo24.pl