Kujawsko-pomorskie: Warsztaty kulinarne w Chrystkowie – w roli głównej gęsina

2013-12-04, 16:40:20

Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego zorganizowali po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych. Tym razem motywem przewodnim turnieju były dania z gęsiny. Impreza odbywała się pod nazwą – „Gęsina – Polskie tradycje podawania drobiu” – relacjonuje portal Czas Świecia.pl

- W tym roku po raz pierwszy postanowiliśmy zorganizować dla uczniów szkół gastronomicznych również Turniej Kulinarny, na tradycyjne dania z gęsiny. Głównym jego celem jest przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych, które w postaci prostych, a jednocześnie wykwintnych potraw, powstawały na bazie zasobów przydomowych zagród. Jednocześnie turniej ma propagować spożywanie gęsiny na świętego Marcina oraz promować mięso tuszek gęsich, wśród młodych kucharzy - mówi Aleksandra Kleśta-Nawrocka z Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Jak w każdym innym turnieju, również w tym, o laur zwycięzcy rywalizowały trzyosobowe drużyny szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego, których zadaniem było przygotowanie dania głównego i przystawki z gęsiny. Najlepszym okazał się zespół kucharski z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie za przystawkę - szyję gęsią nadziewaną drobno posiekanymi podrobami  z sosem wiśniowo-piwnym z gruszką – oraz danie główne - pierś marynowana, grillowana w miodzie z modrą kapustą, gruszką i kaszą gryczaną. ##

W odbywających się warsztatach kulinarnych swoją wiedzą i umiejętnościami dzielili się między innymi szefowie kuchni: Maciej Biernacki, prowadzący Karczmę w Tarnowskich Górach, oraz Tomasz Kosiński, szef jednej ze znanych hotelowych restauracji. Uczestnicy warsztatów mieli również okazję wysłuchać wykładów na temat miejsca gęsiny w polskiej kulturze, tradycji i sztuce kulinarnej, wygłoszonych przez Aleksandrę Kleśta-Nawrocką.


Źródło: Czas Świecia.pl – 04.12.2013



www.hotelinfo24.pl