Ekstremalnie ostre smaki

2012-06-14, 19:25:26

Ostra kuchnia ma długą historię: w XV wieku synonimem ostrości był pieprz i gorczyca, jednak to wyprawa Krzysztofa Kolumba zapoczątkowała pikantną rewolucję. Jak wiadomo do Indii nie dotarł, ale znalazł coś o wiele ciekawszego – wyjątkowo ostre papryczki Habanero. Teraz ich smak odnaleźć można w podwójnie ostrym, oryginalnym sosie TABASCO® Habanero.

Habanero to jeden z gatunków papryki, którego owoce rozpalają wyobraźnię i podniebienia do tego stopnia, że ciężko zastąpić je jakimikolwiek innymi.  Habanero oryginalnie pochodzą z Amazonii, ale w czasach kolonizacji uwielbienie, jakim obdarzyli je smakosze, przyczyniły się do rozpowszechnienia uprawy. Teraz znajdziemy je także na półwyspie Jukatan w Meksyku oraz na Karaibach.

Habanero nie jedno ma imię i formę – do tej najostrzejszej rodziny papryczek zaliczane są odmiany takie jak Red Savina (długo uważana za najostrzejszą paprykę świata), czekoladowa w wyglądzie i pikantna w smaku Habanero Chocolate oraz uzupełnione o owocową nutę Habanero St. Lucia Island, NuMex Suave i Aji Dulce.##

Wyjątkowa, iście piekielna ostrość Habanero, wynika z wysokiej koncentracji kapsaicyny - organicznego związku chemicznego, który drażni kubki smakowe. Na jego podstawie opracowano jednostkę ostrości Scoville'a (SHU - Scoville Hotness Unit), którą mierzy się ostrość potraw. Skala ostrości wynosi od 0 do 16 milionów jednostek, przy czym zero oznacza brak kapsaicyny. W gnieździe nasiennym papryczki Habanero może ona wynosić nawet 1500 jednostek, co chyba nie wymaga dodatkowego komentarza...
Dzięki swojej ostrości papryczki Habanero są bardzo cienione przez smakoszy i mistrzów sztuki kulinarnej. Nie zraża ich fakt, że są one tak ostre, że podczas przygotowania kucharze zmuszeni są używać nawet rękawic ochronnych. Owoce Habanero wykorzystuje się w większości potraw gdzie można je „rozcieńczyć”, a więc w sosach, zupach, gulaszach, a nawet w przygotowaniu słodkich dżemów i ciast.

Podobnie szerokie zastosowanie ma ultra-ostry sos TABASCO® Habanero. Ta ognista przyprawa w jamajskim stylu powstaje na bazie bardzo ostrych papryczek Habanero zmieszanych z egzotycznymi owocami (m. in. mango, papaja, banan).Producent zadbał również o to, żebyśmy nie musieli przepijać każdego kęsa szklanką mleka (woda tylko wzmaga pieczenie!) i dodał do składu sosu cukier trzcinowy neutralizujący działanie kapsaicyny. TABASCO® Habanero może być stosowany jako samodzielny dodatek do potraw lub jako składnik sosów. Idealnie nadaje się do doprawiania potraw grillowanych, ryżowych, pizzy, makaronów, a nawet jajecznicy.

Pikantna inspiracja, czyli skrzydełka po meksykańsku:
Danie główne dla 4 osób lub przystawka dla 8.
Składniki:
•    16 skrzydełek z kurczaka
•    3 łyżki sosu TABASCO® Habanero Pepper Sauce
•    2 łyżki soli
•    2 łyżki kminku  
•    1/2 łyżki czosnku granulowanego

Uciąć końcówki skrzydełek i wyrzucić. Pozostałe skrzydło podzielić na dwie części (ucinając je w stawie). Następnie posmarować skrzydełka sosem TABASCO® Habanero Pepper Sauce. Zmieszać sól, kminek i czosnek. Równomiernie przyprawić.Tak przygotowane skrzydełka przykryć i zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc). Piec na grillu lub smażyć na patelni, aż osiągną piękny, złocisty kolor. Zazwyczaj jest to około 8-10 minut z każdej strony.



www.hotelinfo24.pl