Pierwsi goście hotelu Maraton w Szamotułach już w połowie stycznia

2014-01-06, 09:30:54

W połowie stycznia 2014 roku ruszyć ma poddany gruntownej modernizacji hotel Maraton w Szamotułach, mieście w województwie wielkopolskim. Dobiegają już końca ostatnie prace wykończeniowe – pisze portal Nasze Miasto.pl

Modernizacja Maratonu była z pewnością najważniejszą inwestycją realizowaną w ubiegłym roku w Szamotułach. Jej przeprowadzenie dokonane przez  Zakład Gospodarki Komunalnej sp. z o.o., możliwe było dzięki pozyskaniu środków z Banku Gospodarstwa Krajowego w ramach programu JESSICA. Na całą inwestycję wydatkowano ponad 7 milionów złotych, z czego prawie 6 milionów pochodziło z dofinansowania.

W trakcie prac modernizacyjno-remontowych obiekt został gruntownie przebudowany. Rozebrano ściany i stropy i wymieniono pokrycia dachu, stolarkę okienną i drzwiową. Położono także nowe posadzki. Budynek hotelu poddany został ponadto dociepleniu i zyskał nową elewację. W zmienionym układzie pomieszczeń, w holu znajdującym się w byłej hali „Wacław” zlokalizowano recepcję i restaurację.

W hotelu Maraton znajdować się będzie 100 miejsc noclegowych w 50 pokojach, z których jeden przystosowany został do potrzeb osoby niepełnosprawnej, zaś dwa kolejne posiadają niezbędne udogodnienia dla małżeństw z dziećmi. ##

Pokoje utrzymane będą w stylu sportowym, ponieważ obsługa sportowców ma być jednym z najważniejszych atutów w ofercie hotelu. Na ich wyposażenie składać się będą toalety, otwarte szafy, telewizory nowej generacji i telefony stacjonarne. W większych pokojach znajdują się również sofy.

Potrzeby gości biznesowych zaspokajać będą dwie sale konferencyjne. Można w nich będzie również organizować wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Jedną z nich, znajdującą się na parterze, noszącą nazwę Sali Scharwenków, można dzielić na dwie części przy pomocy rozsuwanych ścian.

Hotelowa kuchnia, wyposażona w najnowocześniejszej jakości sprzęt, przygotowywać będzie przede wszystkim dania kuchni polskiej oraz regionalnej, a także specjały dla bardziej wytrawnych smakoszy.


Źródło: Nasze Miasto.pl – 28.12.2013



www.hotelinfo24.pl