Impreza dla amatorów jednodniowych restauracji odbyła się w niedzielę w Poznaniu

2014-02-17, 16:03:25

Poznań, to miasto w którym największa liczba kucharzy-amatorów podjęła inicjatywę Restaurant Day - tworzenia jednodniowych restauracji, w których mają możliwość zaprezentowania swoich talentów kulinarnych – czytamy w portalu ePoznań.pl

Pomysł Restaurant Day przywędrował do Polski, w tym oczywiście do Poznania, z Finlandii. Pomysł polegał na umożliwieniu, osobom uwielbiającym gotowanie, stworzenia restauracji, które funkcjonowałyby tylko przez jeden dzień. Działo się to w roku 2011, kiedy w fińskiej akcji wzięło udział 40 takiego typu restauracji, ale już rok później uczestniczyło w niej 300 restauracji z 12 państw.

Pomysł chwycił także w Poznaniu, startując 19 maja 2012 roku w parku przy Starym Browarze, gdzie na swoje produkty (grillowane kanapki ze świeżego pieczywa z kurczakiem czy łososiem, a do tego tartę i tartaletki ze świeżymi owocami) namawiała jedna z restauracji. Jej konkurentką była restauracja KontenerArt. ##

W niedzielę 16 lutego odbyła się w Poznaniu kolejna edycja Restaurant Day. - Jesteśmy już po raz trzeci i jak zwykle zdecydowaliśmy się na muffinki w dwudziestu kilku rodzajach. Są słodkie, wytrawne i dietetyczne, bezglutenowe - powiedziała Agnieszka z Doliny Muffinków.

Oprócz Produktów z Dolny Muffinków można też było spróbować produktów np. od restauracji L.I.N.A, czy Rej Cake, w której skosztować można było kilka rodzajów ciast – w tym bezglutenowych.


Źródło: ePoznań.pl – 17.02.2014



www.hotelinfo24.pl