Uczniowie częstochowskiego gastronomika rywalizowali pod okiem ekspertów

2014-02-20, 17:22:59

Historyczny, bo pierwszy, Konkurs Kulinarny o Puchar Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych, pod patronatem Fundacji Szefów Kuchni odbył się w Częstochowie. Wzięło w nim udział 12 zespołów. W imprezie brali udział wyłącznie uczniowie szkoły – donosi Gazeta.pl

W wydarzeniu zorganizowanym pod patronatem Fundacji Szefów Kuchni wzięli udział mistrzowie sztuki kulinarnej: Andrzej Szuszkiewicz z hotelu Mercure, Waldemar Hołówko, współautor książki kulinarnej, która jest jedną z nagród z hotelu TED w Radomsku, Maciej Kowalkowski z restauracji Złoty Garniec, Paweł Antas z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Amin Fakhari, mistrz 19 kuchni narodowych.

Oprócz głównej nagrody, jaką był oczywiście puchar, ufundowano również dodatkowe nagrody dla wyróżniających się uczestników konkursu. Były nimi między innymi: blendery, miksery i zaproszenia na kolacje do restauracji. ##

- Formuła konkursu zakłada, że będzie to turniej wewnątrzszkolny - mówi wicedyrektorka Elżbieta Beska. - Zależy mi na zintegrowaniu uczniów, a przede wszystkim podniesieniu ich umiejętności i sprawdzeniu się w rywalizacji.

Zwycięskie laury i puchar dyrektora szkoły przypadły Adriannie Kozak i Adamowi Krupińskiemu. Drugie miejsce zajęły Monika Ściebura i Magdalena Kmieć, a trzecie Szymon Szecówka i Mateusz Kosiński.


Źródło: Gazeta.pl – 19.02.2014



www.hotelinfo24.pl