Kielce: Restauracja Glamour w Hotelu Binkowski oficjalnie ruszyła w sobotę

2014-02-23, 11:23:07

Na sobotę zaplanowano oficjalny start restauracji Glamour funkcjonującej w składzie Hotelu Binkowski w Kielcach. Hotel Binkowski, od 20 grudnia 2013 działający w standardzie czterogwiazdkowym, usytuowany jest w cichej, spokojnej okolicy na terenie Parku Baranowskiego, obok Hotelu Restauracji Leśny Dwór. Atutami lokalizacyjnym hotelu jest bliskość lasu i natury, a jednocześnie niewielka odległość od centrum Kielc – informuje portal Echo Dnia.eu

Oprócz kameralnej restauracji Glamour połączonej z kawiarnią i tarasem w obiekcie znajdują się między innymi: 106 pokoi dwuosobowych (w tym pokoje dla osób niepełnosprawnych), 4 luksusowe apartamenty, 2 pomieszczenia typu Studio, małe sale konferencyjne (do 20 osób), duże sale konferencyjne (od 50 – 1000 osób), duże sale bankietowe do 1500 osób oraz przeszklone Patio z jednym z największych kryształowych żyrandoli w Polsce.

Restauracja Glamour ukierunkowana jest na naturalne, ekologiczne, świeże, sezonowe produkty, dbałość o detale i oryginalne połączenia smaków.

- Długo zastanawialiśmy się, jaki wybrać kierunek dla kuchni obserwując trendy, tak polskie, jak i światowe. Ustaliliśmy wspólnie, że na pewno interesuje nas kuchnia oparta na świeżym produkcie. Potem rozpoczęły się poszukiwania szefa, który będzie miał tę samą koncepcję i zapatrywania. Chcieliśmy z jednej strony osobę doświadczoną, a z drugiej kogoś, kto cały czas poszukuje nowych smaków. Tak trafiliśmy na pana Dariusza Gawlika, człowieka z wieloletnim doświadczeniem, który okazał się ogromnym pasjonatem kuchni. Od razu po pierwszych testach wiedzieliśmy, że jest to odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu. W tym właśnie czasie pan Dariusz pracował w Luksemburgu w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin - mówi właściciel Binkowski Hotel. ##

W restauracji stosuje się najnowsze techniki kulinarne znane z najbardziej słynnych lokali, takie jak np.: sous-vide, czyli gotowanie w bardzo niskich temperaturach za pomocą oscylatora albo metoda confit – długotrwałe i powolne gotowanie w tłuszczu.

- Polecam łososia przygotowywanego w oscylatorze z czarnuszką i naturalnymi przyprawami, stek z polędwicy wołowej przyprawiony solą himalajską i pieprzem syczuańskim, gęś confit, gicz jagnięcą oraz tatar, do którego żółtko jest podwędzane – zaprasza szef kuchni Dariusz Gawlik.


Źródło: Echo Dnia.eu – 21.02.2014



www.hotelinfo24.pl