Niedzielne brunche coraz popularniejsze w Trójmieście

2014-02-23, 11:32:26

Chociaż jeszcze niedawno mieszkańcy Trójmiasta dość sceptycznie podchodzili do pomysłu spędzenia niedzielnego przed- czy wczesnego popołudnia w restauracji preferując spożywanie tradycyjnego niedzielnego posiłku we własnym domu, to obecnie można już zaobserwować wzrost zainteresowania ofertą późnego śniadania „na mieście” – czytamy w portalu Trójmiasto.pl

A oto, jak wyglądają propozycje niektórych restauracji oferujących niedzielnie brunche:

- restauracja „Pasjami...” Hotelu Rezydent Sopot – bufety rodzinne serwowane są pod hasłem „Zdrowie na talerzu” (dania, oparte o chude mięsa pieczone bez tłuszczu, świeże ryby, starannie wyselekcjonowane warzywa i nowalijki oraz świeże soki warzywne). Ceny: dzieci do lat 5 - bezpłatnie, od 6 do 12 lat - 30 zł, od 13 lat - 65 zł.

- restauracja Hotelu Haffner Sopot – kuchnia różnorodna z ofertą zmieniającą się co tydzień, np. kuchnia śródziemnomorska (rolada rybna z mięsem małży i selerem naciowym, płatki wieprzowiny skropione sosem z tuńczyka, dolmades, sałatka z roszponki i rukoli, zupa rybna, filet z dorady, smażona makrela, panierowane kalmary), czy „American Classic” (pieczone żeberka z sosem BBQ, skrzydełka z kurczaka, sałatka Cesar)). Ceny: osoby dorosłe - 98 zł, dzieci w wieku od 6 do 12 lat - 50 zł, dzieci do lat 6 – bezpłatnie.

- restauracja Wave w Sheraton Sopot Hotel – niedzielne posiłki serwowane są według indywidualnych gustów. O podniebienia gości dba włoski szef kuchni Vittorio Di Sora. Uczestnicy brunchu mogą skorzystać ze strefy basenów i saun w godzinach 10 - 17 tego samego dnia, a kosztować to ich będzie 105 zł (osoba dorosła), dzieci w wieku 5-12 lat mają 50 proc. zniżki, a dzieci do 5 lat mają wstęp darmowy. ##

- restauracja Kokieteria w Hotelu Hanza opiera cotygodniowe menu na produktach sezonowych. W trakcie brunchu 23.02. serwowano np. roladę z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami, okonia nilowego, żurek z jajkiem przepiórczym, pieczarki faszerowane camembertem, smażonego łososia, czy też ciasto wiśniowe z budyniem waniliowym. Ceny: 59 zł za osobę dorosłą, dzieci do lat 3 - gratis, a dzieci w wieku 3-12 lat otrzymują 50 proc. rabatu.

- restauracja w hotelu Golden Tulip Gdańsk Residence stawia również w menu niedzielnego brunchu na potrawy sezonowe, np. Carpaccio wołowe, zupa pieczarkowa, fajita z kurczakiem, czy też dorsz w pomidorach. Ceny: Cena: 65 zł za osobę, dzieci do lat 4 bezpłatnie, dzieci od 4 do 12 lat 50 proc. zniżki. Cena obejmuje napoje: kawę, herbatę, wodę, soki.

- restauracja w Dworze Oliwskim – proponuje niedzielne doświadczenia z kuchniami różnych narodów. Była już kuchnia włoska, a w ostatnią niedzielę kuchnia francuska (przystawki: pudding z łososia, fileciki z miętusa, quiche lorraine; zupy: krem z porów z migdałami i zupa cebulowa z grzankami; dania główne: łosoś zapiekany w kwaśnej śmietanie, czy wołowina po burgundzku z boczniakami). Ceny: dorośli - 129 zł, dzieci do 7 lat - bezpłatnie, dzieci 7-14 lat - 60 zł.


Źródło: Trójmiasto.pl – 21.02.2014



www.hotelinfo24.pl