Hilton Worldwide wydaje w swoich obiektach zakaz na potrawy z płetw rekina

2014-03-02, 06:46:46

Hilton Worldwide poinformował, że zaprzestanie serwowania potraw z płetw rekina i przestanie akceptować nowe zamówienia na takie dania od dnia 1 kwietnia 2014 roku. Zakaz obejmie wszystkie restauracje i zaplecza gastronomiczne w prowadzonych przez Hiltona 96 obiektach, w całym regionie Azji i Pacyfiku.

W grudniu 2012 roku, firma Hilton usunęła dania z płetw rekina z menu wszystkich restauracji i lokali gastronomicznych zarządzanych przez Hiltona, na terenie Chin i Azji Południowo-Wschodniej, a podawała je wyłącznie na specjalne zamówienia klientów. Ta akcja pomogła utorować drogę do wprowadzenia całkowitego zakazu, który najpierw wszedł w życie w Azji Południowo-Wschodniej w dniu 1 września 2013 roku, a następnie w Chinach w dniu 1 lutego 2014 roku. Zamówienia bankietowe przyjęte do realizacji przed datą wprowadzenia zakazu będą jednak honorowane.

Ostatnim etapem wprowadzania zakazu będą odpowiednie uregulowania w Japonii, które wejdą w życie w dniu 1 kwietnia 2014 r., kiedy dania z płetwy rekina nie będą już podawane w restauracjach i lokalach gastronomicznych sieci Hilton. W Japonii nie zarejestrowano od 1 grudnia 2013 żadnych zamówień bankietowych na potrawy z płetw rekina, jednakże zamówienia dokonane przed 1 grudnia 2013 zostaną zrealizowane. ##

Podjęte działania sprawiły, że ta globalna firma hotelarska znajduje się na drodze do wprowadzenia zakazu serwowania potraw z płetw rekina w wszystkich jej restauracjach i lokalach gastronomicznych, które dotychczas były podawane, w 645 hotelach na całym świecie.


Źródło: Hilton Worldwide



www.hotelinfo24.pl