Sze¶ciu nowych cz³onków przyst±pi³o do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powi¶la. Obecnie ta regionalna sieæ liczy ju¿ 156 cz³onków – poinformowa³ portal Wrota Warmii i Mazur
Do grona cz³onków sieci przyst±pi³y nastêpuj±ce podmioty:
- Restauracja Kresowa z Ostródy, - Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz” z Olecka, - Sklep – „Smak Eko” z Elbl±ga, - Restauracja Zielarnia z Olsztynka, - Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody” Anny i Wojciecha Oczkowskich z Wê¿ówki k. Budr - „Smaki Gabi Gastronomia” Gabrieli Matusiak z Tu³awek k. Dywit. ##
Sieæ Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego dzia³a od 1995 r. Jej cz³onkami s± regiony ró¿nych krajów (na ogó³ z Europy pó³nocnej). Regionalne sieci s± zrzeszeniem przedsiêbiorców. O cz³onkostwo w nim mog± ubiegaæ siê nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale równie¿ przetwórcy ¿ywno¶ci, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Firmy wpisane na listê sieci mog± bezp³atnie reklamowaæ siê w regionalnych folderach, a tak¿e uczestniczyæ w lokalnych imprezach promocyjnych. Województwo warmiñsko-mazurskie pierwsze w Polsce przyst±pi³o do europejskiej sieci, a w pa¼dzierniku 2005 roku uzyska³o jej pe³ne cz³onkostwo.
¬ród³o: Portal.Warmia.Mazury.pl – 02.04.2014
|