Młodzi gastronomicy z Szydłowca szkolili się w hotelu Marriott w Warszawie

2014-04-13, 12:38:58

Z okazji dwudniowego szkolenia w renomowanym, luksusowym hotelu Marriott w Warszawie skorzystali uczniowie  klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia w Zespole Szkół imienia Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca w województwie mazowieckim – relacjonuje portal Echo Dnia.eu

Szkolenie „Profesjonalna obsługa kelnerska wraz z mini kursem sommelierskim” przeprowadzone było pod okiem Jerzego Morawskiego, mistrza dyplomowanego w zawodzie kelnera i szefa restauracji w Warsaw Marriott Hotel.

Szczególnie pomocna w szkoleniu była jego część praktyczna. Młodzi gastronomicy doskonalili swoje umiejętności w takich sprawnościach, jak np.: nakrywanie stołów, składanie serwetek, noszenie tac i zastawy stołowej. ##

Uczniowie technikum mogli także uczestniczyć w pokazach związanych z serwisem win między innymi dekantacją wina, czyli oddzielania osadu od wina i napowietrzenia alkoholu, łagodzącego jego ostrość.

Uczestnicy kursu na potwierdzenie nabytych umiejętności otrzymali okolicznościowe dyplomy. Kurs został dofinansowany przez starostę szydłowieckego i Radę Rodziców działającą przy szkole.


Źródło: Echo Dnia.eu – 09.04.2014



www.hotelinfo24.pl