Restauratorzy z Zabrza organizują w maju festiwal kulinarny

2014-04-15, 17:08:12

Zabrzańscy restauratorzy wspólnie z Zabrzańskim Centrum Przedsiębiorczości organizują w dniach od 24 do 30 maja festiwal kulinarny. Mieszkańcy i goście Zabrza i regionu będą mogli w tym okresie odwiedzić miejscowe lokale gastronomiczne, które przygotują specjalne menu oraz inne atrakcje – informuje strona Magazyn-Kuchnia.pl

Festiwalowe święto poprzedzone będzie wspólnym gotowaniem kucharzy i mieszkańców podczas zabrzańskiego pikniku Majowe Granie 2014.

Organizatorzy festiwalu liczą na zwiększenie świadomości w zakresie oferty lokalnych restauracji oraz integracji środowiska restauratorów w Zabrzu. Pomocą w organizacji oraz promocji festiwalu w radiu, lokalnej telewizji, prasie, portalach społecznościowych oraz innych stronach internetowych, służyć będzie Zabrzańskie Centrum Rozwoju Przedsiębiorczości. ##

Uczestnicy festiwalu będą mogli skorzystać ze specjalnej festiwalowej promocji na 2-daniowy zestaw obiadowy w cenie 20 zł oraz dodatkowe atrakcje.

W festiwalu wezmą udział między innymi następujące restauracje:

- Restauracja L'estaminet w hotelu Ibis Zabrze – w ofercie: guacamole i quesadillas
- Zabrzański Gościniec – w ofercie: klasyczna minestrone z pulpecikami drobiowymi i tartym parmezanem; faszerowane udko z kurczaka nadziewane wędzonką i suszonymi pomidorami podane z sufletem ziemniaczanym, budyniem szpinakowym oraz sosem Mornay
- Balaton – w ofercie: zupa węgierska z łazankami; balatońska sola ze szparagami podana z kluseczkami
- Zielony Ogród – w ofercie: sezonowa botwinka; przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges
- Niezłe Ziółko – w ofercie: czopsy cielęce z kurkami duszonymi w śmietanie podane na rosti w towarzystwie młodej glazurowanej marchewki; flambirowane brzoskwinie zapiekane w domowej kruszonce podane z wiśniowym sorbetem
- Valdi Classic – w ofercie: aromatyczna zupa toskańska z grzankami; delikatny filet z dorsza smażony po parysku na aromatycznych grillowanych warzywach


Źródło: Magazyn-Kuchnia.pl – 14.04.2014



www.hotelinfo24.pl