Hotel Pałac w Wolsztynie gospodarzem międzynarodowego konkursu kulinarnego

2014-04-17, 16:33:45

We wnętrzach Hotelu Pałac w Wolsztynie w województwie wielkopolskim, położonym w odległości 72 km na południowy zachód od Poznania, odbył się w dniu 9 kwietnia, międzynarodowy konkurs kulinarny, którego uczestnikami byli uczniowie z Polski oraz zaprzyjaźnionej niemieckiej szkoły w Luben – czytamy na stronie Nasze Miasto.pl

Międzynarodowy Konkurs Małej Gastronomii skierowany do uczniów klas pierwszych i drugich, odbywał się pod hasłem "Dania ziemniaczane na różne sposoby". Organizatorem konkursu był ZSZ w Wolsztynie oraz Starostwo Powiatowe.

- Uczniowie przygotowują samodzielnie surowce - mówi Wiesław Ziarniak, nauczyciel przedmiotów zawodowych spożywczych w ZSZ. - Później według własnego uznania przygotowują określone potrawy, które ocenia doświadczone jury. Kryteria jakie należy spełnić to jakość dań, smak, zapach i jakość podania. ##

Dokonania młodych gastronomików oceniało jury, w skład którego weszli Joanna Krysmann, wieloletnia szefowa kuchni na terenie powiatu wolsztyńskiego, Bernadeta Adamczak, kucharka z Santana Wieleń, Przemysław Matysik, uczestnik międzynarodowych konkursów kucharskich i Claus Peltz, nauczyciel przedmiotów zawodowych niemieckiej szkoły z Luben.


Źródło: Nasze Miasto.pl – 09.04.2014



www.hotelinfo24.pl