Słowacki Hotel Marlene laureatem konkursu kulinarnego w Jaworzu k. Bielska Białej

2014-05-06, 17:09:15

W dniu 4 maja 2014 r. w Jaworzu k. Bielska Białej odbyła się II edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Jaworzański Pstrąg. Konkurs zorganizowany został w ramach cyklicznej imprezy – Święto Pstrąga Górskiego – czytamy w portalu Poradnik Restauratora.com.pl

W konkursie uczestniczyły restauracje, w tym te, które działają w obiektach hotelowych. O zwycięski laur rywalizowało 8 drużyn: Restauracja & Cafe Lunita (Bielsko-Biała); Restauracja & Apartamenty Grępielnia (Bielsko-Biała); Restauracja-Gospoda Zdrojowa (Jaworze); Sulbin-Team (Garwolin); Panorama Smaku (Bukowina Tatrzańska); Terma Białka Park Wodny Bania (Białka Tatrzańska); Moravia Team (Ostrawa, Republika Czeska); Hotel Marlene (Oszczadnica, Słowacja).

Efekty pracy startujących w konkursie zespołów oceniało jury w składzie: Agnieszka Hajbura-Michałowska, v-ce prezes Stowarzyszenia Adgustum, Carlos Gonzalez-Tejera, ekspert kulinarny Stalgast, Martin Peter Groschang, ekspert kulinarny, Piotr Szczygielski Sekretarz OSKIC, Rafał First, szef kuchni Hotelu Wodnik w Bełchatowie. ##

Na konkursowym podium stanęli:

1 miejsce - Hotel Marlene, za wędzonego pstrąga z ziemniakami z bryndzą i boczkiem oraz grillowaną cytryną.
2 miejsce -  Moravia Team, za pstrąga po morawsku z sosem koperkowym, warzywami i puree ziemniaczanym
3 miejsce - Panorama Smaku, za filet z pstrąga sous vide z tymiankiem cytrynowym, warzywa gotowane w głębokim maśle, rabarbar gotowany w truskawkach, kaszotto jęczmienne.


Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 06.05.2014



www.hotelinfo24.pl