Europejski w Radomiu serwuje dania przygotowane techniką Sous-vide

2014-05-19, 18:25:03

Goście restauracji Stylowa w hotelu Europejskim w Radomiu mogą od połowy maja kosztować potraw przyrządzonych metodą gotowania próżniowego w stałej niskiej temperaturze, czyli Sous-vide – pisze portal Echo Dnia.eu

Potrawy przygotowywane według tej metody prezentowane są we „wkładce” do restauracyjnego menu. Aby serwować potrawy z wykorzystaniem tej techniki restauracja musiała wzbogacić swoje zasoby technologiczne o cyrkulator temperatury oraz urządzenia do próżniowego pakowania produktów.

- 30 lat temu francuskie restauracje po raz pierwszy wprowadziły tę metodę gotowania. Podstawową zaletą Sous-vide jest to, że potrawy tak przygotowywane zachowują zarówno pełny aromat jak i wszystkie mikroelementy oraz składniki odżywcze. Produkty nabierają doskonałej konsystencji, a brak wilgoci sprawia, że są bardziej soczyste - mówi Rafał Piotrowski, szef kuchni w Restauracji Stylowa. ##

W menu restauracji znajdą się np. sałatki ze świeżymi warzywami, jajkiem gotowanym w temperaturze 61 stopni Celsjusza z chińską kapustą Pak choi, polędwiczki z dorsza z sosem z topinambura (słonecznika bulwiastego). - Będzie też coś na gorące dni, czyli chłodnik z botwinki i poziomek z sorbetem rabarbarowym – dodaje Rafał Piotrowski. - Chciałem, aby menu nie bazowało tak, jak w większości restauracji, na tradycyjnych daniach, dlatego wprowadziłem też coś nowego.

Hotel Europejski położony jest w centrum miasta przy parku im. Tadeusza Kościuszki, w pobliżu głównej ulicy miasta. Obiekt mieści się zabytkowej kamienicy, której wnętrza przystosowano do wysokich europejskich standardów. Na gości czeka tam 16 pokoi jedno i dwuosobowych oraz 3 pokoje dwuosobowe klasy lux. W hotelu znajduje się też klimatyzowana sala konferencyjna dla 60 osób oraz sala bankietowa dla 150 osób.

Restauracja serwuje potrawy kuchni europejskiej w nastrojowo urządzonych salach: kominkowej, malinowej oraz klubowej.


Źródło: Echo Dnia.eu – 19.05.2014



www.hotelinfo24.pl