Czekoladowy pokój w hotelu Four Seasons w Mediolanie

2014-06-01, 06:39:16

Tematyka czekoladowa wielokrotnie wykorzystywana była przez hotelowych cukierników na całym globie, którzy pragnęli zademonstrować światu swoje talenty i walczyć o kalorie dla swoich gości. Four Seasons Hotel Milan, co nie wywołuje większego zdziwienia, idzie o krok dalej w swojej kreacji proponując całą salę poświęconą czekoladzie i wykonaną z niej. Jest ona częścią zupełnie wyjątkowej czekoladowej ekspozycji hotelowej.

Stworzona przez cukiernika Johannesa Walka, czekoladowa sala cieszy się ogromną popularnością już od 2008 roku, co roku prezentując inne motywy. W tym sezonie, Johannes Walk stworzył Chicolate Room, salę promującą wytworną modę. Jest to wspaniałe połączenie czekoladowej formy ze stolicą włoskiej mody, za którą uchodzi Mediolan.

Chicolate Room to niewielkie pomieszczenie o owalnym kształcie ze ścianami wykonanymi z prawdziwej czekolady. Szkice modowych projektów, które wyglądają tak, jakby dopiero co zeszły z desek kreślarskich znanych, markowych projektantów, umieszczane są na ścianach przez ekipy cukierników. Nie wolno ich dotykać – a tym bardziej jeść – bo te prawdziwe dzieła sztuki przeznaczone są wyłącznie do oglądania i podziwiania. Sala jest chłodzona, aby zachować świeży wygląd ekspozycji przez cały sezon, z wyjątkiem letniej przerwy. Dla złaknionych uruchomiono w pobliżu Chicolate Room bufet z czekoladami i fondue. ##

Podziwiając piękno Chicolate Room można odnieść wrażenie, że smak nie ustępuje artystycznym projektom i tak, jak mówi Johannes Walk, "jedynym sposobem, aby pozbyć się pokusy jest poddać się jej." Jeśli chodzi o czekoladę, to jest to być może prawda, z wyjątkiem modelek prezentowanych na ścianach Chicolate Room.


Źródło: Four Seasons Hotels & Resorts



www.hotelinfo24.pl