Najlepszy kucharz świata 2006 roku szefem kuchni w Hotelu Binkowski w Kielcach

2014-06-01, 17:00:03

Jeden z najbardziej utytułowanych na świecie kucharzy, Jean Boss z Belgii, został szefem kuchni czterogwiazdkowego kieleckiego Binkowski Hotel – pisze Strefa Biznesu Echo Dnia.eu

Odznaczony jednym z najważniejszych odznaczeń kulinarnych w Belgii, Jean Boss, wprowadził do Polski kuchnię molekularną.

Belgijski kucharz wyróżniony został w 2006 roku zaszczytnym tytułem Najlepszego Kucharza Świata, a w 2013 został Oficerem Orderu Leopolda II, którą to godność przyjął z rąk Jego Królewskiej Mości Króla Belgów Alberta II. ##

O tym, jak trafił do Kielc, opowiedział sam Jean Boss. -  Przez ostatni rok pracowałem w Lublinie w Best Western AGI Hotel. Odbywało się tam spotkanie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, którego jestem prezesem w Polsce. Menedżer z Binkowski Hotel zadzwonił z pytaniem, czy może w nim uczestniczyć. Powiedziałem, że zebranie jest otwarte i następnego dnia kierownicy hotelu byli w Lublinie. Powiedzieli, że beze mnie nie wracają do Kielc. Początkowo nie chciałem się zgodzić. Pertraktacje trwały 1,5 miesiąca, ale dopięli swego i przeniosłem się do Kielc.

Oprócz kameralnej hotelowej restauracji Glamour połączonej z kawiarnią i tarasem w Hotelu Binkowski znajduje się między innymi: 106 pokoi dwuosobowych (w tym pokoje dla osób niepełnosprawnych), 4 luksusowe apartamenty, 2 pomieszczenia typu Studio, małe sale konferencyjne (do 20 osób), duże sale konferencyjne (od 50 – 1000 osób), duże sale bankietowe do 1500 osób oraz przeszklone Patio z jednym z największych kryształowych żyrandoli w Polsce.

Restauracja Glamour ukierunkowana jest na naturalne, ekologiczne, świeże, sezonowe produkty, dbałość o detale i oryginalne połączenia smaków.


Źródło: Strefa Biznesu Echo Dnia.eu – 21.05.2014



www.hotelinfo24.pl