Wielkie kulinarne święto od środy we Wrocławiu

2014-06-03, 17:25:07

Na wrocławskim Rynku już po raz szósty odbędzie się w dniach od 4 do 8 czerwca wielka impreza kulinarna organizowana dla uczczenia pierwszych wolnych wyborów w Polsce – Europa na Widelcu – przypomina portal Tu Wrocław.com

Tematem przewodnim tegorocznej imprezy będzie Europa regionów, a w jednej z głównych ról wystąpią truskawki i szparagi. Imprezie tradycyjnie patronują wielkie osobowości polskiej sceny kulinarnej: Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Pierwszego dnia imprezy, w środę 4 czerwca, odbędzie się jarmark produktów i potraw europejskich. Jarmarkowi towarzyszyć będą targi książki kulinarnej. Tego dnia odbędą się także warsztaty na Uniwersytecie Przyrodniczym. W Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu dowiedzieć się będzie można jakie są fakty, a jakie mity dotyczące kuchni dietetycznej. ##

Wydarzenie, poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni, pod patronatem prof. dr hab. Romana Kołacza – „Europa regionów. Polska regionów” zapowiadana jest na czwartek 5 czerwca w kinie Nowe Horyzonty.

Piątek na imprezie „Europa na Widelcu” upłynie pod znakiem truskawek i szparagów. W tym dniu odbędzie się także Konkurs na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska oraz pierwszy dzień warsztatów piwowarskich w Browarze Mieszczańskim.

Końcowym akcentem wrocławskiej imprezy będzie sobotnia, tradycyjna biesiada, na której w tym roku podawane będą potrawy z 16 regionów europejskich. Oprócz degustacji goście będą mieli możliwość uczestniczenia w pokazach kulinarnych na scenie, koncercie chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztatach kulinarnych oraz obejrzeć przedstawienie teatrzyku dla dzieci i wziąć udział w  konkursach i zabawach. Supergwiazdą imprezy będzie Stanisław Soyka, który wystąpi z zespołem WrocLove Big Band.


Źródło: Tu Wrocław.com – 03.06.2014



www.hotelinfo24.pl