Uczniowie z Czech i Polski rywalizowali o wyró¿nienia w IX Beskidzkim Konkursie M³odych Barmanów w Cieszynie. Konkurs, w którego szrankach wystartowa³o 22 uczniów, zorganizowa³ Zespó³ Szkó³ Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyñskiej w Cieszynie – pisze portal Beskidzka24.pl
Smakiem, ale tak¿e wygl±dem, bananowych, kokosowych, ananasowych, ¿urawinowych, a nawet ogórkowych drinków starali siê zaskoczyæ cz³onków jury uczestnicy IX Beskidzkiego Konkursu M³odych Barmanów w Cieszynie.
Zadaniem uczestników by³o przygotowanie dwóch rodzajów drinków – short fancy cocktail, czyli fantazyjnego drinka o objêto¶ci do 90 ml, oraz soft fancy drink, czyli bezalkoholowego napoju powy¿ej 150 ml, w czasie odpowiednio 5. i 7. minut. ##
W¶ród laureatów znale¼li siê: w kategorii short fancy cocktail: 1 miejsce - Agnieszka Cie¶lar z Zespo³u Szkó³ Gastronomiczno-Hotelarskich z Wis³y 2 miejsce - Pawe³ ¦nie¿ek z Zespo³u Szkó³ Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, 3 miejsce Aneta Cebula z Zespo³u Szkó³ Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Bia³ej.
W kategorii soft fancy drink: 1 miejsce - Joanna ¦lazyk z Zespo³u Szkó³ Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. 2 miejsce - Maciej Rajwa z ZSGH w Wi¶le, 3 miejsce - Agnieszka Cie¶lar - z ZSGH w Wi¶le. Wyró¿nienie za najlepsz± technikê pracy otrzyma³ Grzegorz Turek z Zespo³u Szkó³ Ogólnokszta³c±cych w Bobowej.
Listê wspó³organizatorów konkursu uzupe³niaj±: Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiêbiorczo¶ci, Edukacji i Kultury M³odzie¿y „EkoGa” oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów.
¬ród³o: Beskidzka24.pl – 05.06.2014
|