Coraz więcej radomskich lokali gastronomicznych serwuje śniadania

2014-06-19, 12:51:32

Rosnąca popularność ofert śniadaniowych w radomskich lokalach gastronomicznych wpisuje się w ogólnopolski trend spożywania śniadań poza domem, obejmujący zwłaszcza duże miasta. Jak ten trend prezentuje się w Radomiu sprawdzali dziennikarze portalu Echo Dnia.eu

Przygotowany przez sieć restauracji Sphinx we współpracy z Gfk Polonia – raport „Śniadanie w wielkim mieście” ujawnia, że w dużych miastach śniadania jada się coraz częściej poza domem.

Podobnie jest również w Radomiu, gdzie coraz więcej lokali serwuje w swoim menu śniadania. Jest wśród nich np. restauracja Sphinx w Centrum Handlowym M1. - Zestawy śniadaniowe mamy w ofercie od niedawna, stąd może nie cieszą się na razie tak dużą popularnością. Nasi goście powoli się do nich przekonują – mówi Rafał Ulikowski z radomskiej restauracji Sphinx. ##

W ofercie śniadaniowej Sphinxa znalazły się między innymi: jogurt z owocami i płatkami kukurydzianymi, wieloziarnisty croissant z mozzarellą lub łososiem, klasyczne pancakes czy grillowane kiełbaski z plastrami bekonu. Śniadania podawane są od otwarcia lokalu do południa.

Z kolei w menu restauracji Subway serwującej śniadania do godziny jedenastej można znaleźć: omlety jajeczne z serem, bekonem, szynką lub kiełbaską i kawę oraz herbatę do wyboru. W radomskim McDonaldzie śniadanie możne zjeść do godziny 10,30.

Anna Kozerska, szefowa kuchni w restauracji RaBarBar w Radomiu mówi, że ze śniadań najczęściej korzystają ludzie młodzi w wieku 25-30 lat. – Chcą zjeść przed zajęciami na uczelni czy pracą. Najchętniej nasi goście wybierają jajecznicę szefa kuchni z dużą ilością produktów oraz inne jajecznice. Mamy też twarożek ze szczypiorkiem, na słodko czy z pomidorami, omlety z dżemem, pieczarkami i warzywami czy z owocami...

W godzinach od 7 do 10 (w niedziele od 8 do 10) na śniadanie zaprasza też hotel Aviator. - Zapraszamy na nie, nie tylko hotelowych gości, ale także osoby z zewnątrz – mówi Magda Smolińska, menadżer hotelu Aviator.


Źródło: Echo Dnia.eu – 12.06.2014



www.hotelinfo24.pl